x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dispăruți în 9 minute: cum s-a desfășurat un furt de aur celtic de 1,65 milioane de dolari în Germania

Dispăruți în 9 minute: cum s-a desfășurat un furt de aur celtic de 1,65 milioane de dolari în Germania

de Redacția Jurnalul    |    26 Noi 2022   •   09:52
Dispăruți în 9 minute: cum s-a desfășurat un furt de aur celtic de 1,65 milioane de dolari în Germania
Sursa foto: Hepta

Hoții care au pătruns într-un muzeu din sudul Germaniei și au furat sute de monede antice de aur. Au intrat și ieșit în nouă minute fără să declanșeze vreo alarmă, au declarat miercuri oficialii, care consideră că furtul a fost opera unor profesioniști, potrivit Associated Press.

Poliția a lansat o vânătoare internațională pentru hoți și prada acestora, constând din 483 de monede celtice și o bucată de aur neprelucrat, care au fost descoperite în timpul unei săpături arheologice în apropierea orașului actual Manching, în 1999, potrivit US Today.

Guido Limmer, șeful adjunct al Oficiului Poliției Criminale de Stat din Bavaria, a descris cum, marți, la 1:17 am, cablurile au fost tăiate la un hub de telecomunicații la mai puțin de un kilometru de Muzeul Celtic și Roman din Manching, distrugând rețelele de comunicații din regiune.

Sistemele de securitate de la muzeu au înregistrat că o ușă a fost deschisă la ora 1:26 și hoții au plecat din nou la 1:35, a spus Limmer. În acele nouă minute, vinovații trebuie să fi spart o vitrină și au scos comoara.

Limmer a spus că au existat „paralele” între furtul de la Manching și furtul de bijuterii neprețuite din Dresda și o monedă mare de aur din Berlin în ultimii ani. Pentru ambele furturi au fost acuzați o familie criminală din Berlin.

„Nu putem spune dacă există o legătură”, a adăugat el. „Numai atât: suntem în legătură cu colegii pentru a investiga toate unghiurile posibile.”

Ministrul științei și artelor din Bavaria, Markus Blume, a spus că dovezile indică munca profesioniștilor.

„Este clar că nu intri pur și simplu într-un muzeu și iei această comoară cu tine”, a spus el pentru postul public BR. „Este foarte securizat și, prin urmare, există o suspiciune că avem de-a face mai degrabă cu un caz de crimă organizată.”

Oficialii au recunoscut, însă, că nu a existat niciun gardian la muzeu peste noapte.

S-a considerat că un sistem de alarmă oferă suficientă securitate, a declarat Rupert Gebhard, care conduce Colecția de Arheologie de Stat Bavarez din Munchen.

Gebhard a spus că tezaurul este de mare valoare atât pentru comunitatea locală din Manching, cât și pentru arheologii din Europa.

„Pierderea tezaurului celtic este un dezastru”, a declarat ministrul bavarez al științei și artelor, Markus Blume, pentru agenția germană de presă dpa. „Ca o mărturie a istoriei noastre, monedele de aur sunt de neînlocuit”.

Monedele, datând din aproximativ 100 î.Hr., au fost făcute din aur din râu Boem și arată cum așezarea celtică de la Manching avea legături în întreaga Europă, a spus el.

Gebhard a estimat valoarea comorii la aproximativ 1,65 milioane de dolari.

„Arheologii speră ca monedele să rămână în starea lor inițială și să reapară din nou la un moment dat”, a spus el, adăugând că sunt bine documentate și ar fi greu de vândut.

„Cea mai proastă opțiune, topirea, ar însemna o pierdere totală pentru noi”, a spus el, menționând că valoarea materială a aurului în sine ar ajunge la aproximativ 260.000 de dolari la prețurile actuale de piață.

Gebhard a spus că dimensiunea tezaurului sugerează că ar fi putut fi „cufărul de război al unui șef de trib”. A fost găsit în interiorul unui sac îngropat sub fundațiile clădirii și a fost cea mai mare astfel de descoperire făcută în timpul săpăturilor arheologice regulate din Germania în secolul al XX-lea.

Limmer, șeful adjunct al poliției, a declarat că Interpol și Europol au fost deja alertate cu privire la furtul monedelor și a fost înființată o unitate specială de investigații cu 20 de persoane, numită de cod „Oppidum”, după termenul latin pentru o așezare celtică, pentru a-i găsi vinovați. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: aur celtic Manching furt