x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Căzut în dizgrație, fratele regelui Charles, prințul Andrew, aruncă încă un nor asupra monarhiei

Căzut în dizgrație, fratele regelui Charles, prințul Andrew, aruncă încă un nor asupra monarhiei

de Redacția Jurnalul    |    06 Mai 2023   •   07:40
Căzut în dizgrație, fratele regelui Charles, prințul Andrew, aruncă încă un nor asupra monarhiei
Sursa foto: Hepta

În timp ce monarhia britanică sărbătorește sâmbăta aceasta încoronarea regelui Charles cu fast, un nor încă planează asupra fratelui său mai mic, prințul Andrew, lipsit de majoritatea titlurilor și îndepărtat din funcțiile regale din cauza prieteniei sale cu regretatul Jeffrey Epstein,scrie Reuters.

Andrew a fost lipsit în ultimii ani de majoritatea titlurilor sale și îndepărtat din funcțiile regale din cauza prieteniei sale cu regretatul finanțator american Jeffrey Epstein, un infractor sexual condamnat, și a unei acuzații conexe de agresiune sexuală.

În februarie 2022, Andrew a finalizat un proces în care o femeie l-a acuzat că a agresat-o sexual când era adolescentă. El nu a fost acuzat de nicio infracțiune penală și a negat întotdeauna orice abatere.

Andrew avea reputația de a fi fost fiul preferat al regretatei regine Elisabeta, dar scandalul a fost prea mult pentru ea. Prințul a apărut rar în public de când a căzut în dizgrație.

Veteran al Marinei Regale în Războiul din Insulele Falklands, Andrew nu a avut voie să poarte uniforma militară în timpul celor două procesiuni solemne care au urmat morții reginei în septembrie, una la Edinburgh și una la Londra, când el și cei trei frați ai săi au mers în spatele sicriului mamei lor.

În timp ce sicriul reginei era purtat pe străzile din Edinburgh, un englez a huiduit: „Andrew, ești un bătrân bolnav”.

Incidentul a reflectat cel puțin o parte din părerea publicului despre prinț. Un sondaj YouGov publicat în această săptămână a arătat că acesta este cel mai puțin apreciat membru al familiei regale.

Cu ani în urmă, Andrew era o figură populară. Tabloidele îl porecliseră „Prințul Playboy”, în timp ce relatau cu veselie despre viața sa amoroasă, și a câștigat respect pentru serviciul său ca pilot de elicopter în Insulele Falklands.

Căsătoria sa din 1986 cu Sarah Ferguson a fost văzută la vremea respectivă ca aducând o gură de aer proaspăt într-o instituție sufocantă.

Totul a luat-o razna treptat și apoi brusc. În calitate de ambasador comercial itinerant, a căpătat porecla „Air Miles Andy” pentru călătoriile sale frecvente, care implicau adesea partide de golf. Căsătoria sa s-a încheiat cu un divorț în 1996. Mass-media l-a criticat pentru ceea ce a fost descris ca fiind un comportament autoritar și un stil de viață prea luxos.

Dar „afacerea” Epstein a fost cea care l-a adus adevărata rușine pe Andrew. Efortul său de a lămuri această asociere într-un interviu televizat din 2019 a fost considerat ca având un efect contrar - unele dintre justificările sale pentru acțiunile sale fiind larg ridiculizate.

Andrew rămâne al optulea în ordinea de succesiune la tron, iar presa britanică a speculat că acesta ar putea să aibă încă speranțe de a reveni în viața publică.

Luna trecută, fosta soție a lui Andrew, Sarah Ferguson, ducesa de York, cu care acesta rămâne apropiat, a declarat într-un interviu televizat că prințul este un om bun.

„Este un om bun și amabil și cred că lumina reflectoarelor trebuie să dispară de pe el și să îl lase să își continue viața pentru a se reconstrui”, a spus ea.

Dar observatorii regali cred că o revenire în favoarea sa este foarte puțin probabilă, mai ales că Charles a vorbit despre o monarhie redusă, cu mai puțini membri ai familiei regale care lucrează.

Potrivit presei britanice, regele vrea, de asemenea, ca fratele său să se mute din conacul pe care îl ocupă de ani de zile în domeniul regal din Windsor și să locuiască într-o casă mai mică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×