x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Doar mâinile mai vorbesc pentru el". Nelson Mandela abia mai vorbeşte şi comunică doar prin semne (VIDEO)

"Doar mâinile mai vorbesc pentru el". Nelson Mandela abia mai vorbeşte şi comunică doar prin semne (VIDEO)

29 Mai 2013   •   10:04
"Doar mâinile mai vorbesc pentru el". Nelson Mandela abia mai vorbeşte şi comunică doar prin semne (VIDEO)

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, aproape că nu mai vorbeşte, a declarat fiica sa cea mică, Makaziwe, care a confirmat starea de sănătate precară a liderului sud-african, internat de trei ori în spital în ultimele cinci luni.

"Ne strânge mâinile. Doar mâinile mai vorbesc pentru el. Parcă ar spune că apreciază că suntem alături de el şi că ne iubeşte", a subliniat femeia, potrivit ziarului ABC, citat de Agerpres.

Laureat al Premiul Nobel pentru Pace în 1993 pentru lupta sa în favoarea egalităţii rasiale şi pentru drepturile omului, Nelson Mandela a apărut recent la televiziune cu prilejul vizitei pe care i-a făcut-o acasă actualul preşedinte a ţării, Jacob Zuma. În înregistrare, se putea vedea că starea sa de sănătate este foarte precară, fapt care îl făcea să fie absent la ceea ce se întâmplă în jurul său.

Declaraţiile lui Makaziwe Mandela coroborează zvonurile privind situaţia fizică şi mentală precare ale tatălui său, care şi-a pierdut memoria, după cum a confirmat ziarului ABC, avocatul George Bizos, prieten apropiat al fostului preşedinte.

Nelson Mandela a fost spitalizat de trei ori în ultimele cinci luni. Ultima oară în luna martie când a fost dus de urgenţă pentru o revenire a infecţiei respiratorii de care suferea. De la ieşirea din spital s-au răspândit zvonurile că fostul preşedinte a mai fost internat încă de două ori şi că ar putea muri curând.

Makaziwe, proprietara unei mărci de vinuri cu numele tatălui său, a refuzat să facă comentarii cu privire la certurile din familie pe tema moştenirii fostului preşedinte care în ultimele săptămâni au ocupat paginile presei sud-africane. Ea, alături de alte rude ale lui Mandela, au cerut la tribunal controlul asupra Fondului Familiei Mandela şi excluderea mai multor membri din conducerea asociaţie.

Moştenitoarele fostului preşedinte încearcă să obţină astfel libertatea deplină de a administra banii lui Mandela şi diferitele drepturi de autor ale fostului laureat al Premiului Nobel, între care se numără o colecţie de artă

×
Subiecte în articol: nelson mandela Makaziwe Mandela