x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Documentele secrete cu planul Rusiei pentru extinderea războiului în Europa. Rolul României în cazul unui atac

Documentele secrete cu planul Rusiei pentru extinderea războiului în Europa. Rolul României în cazul unui atac

de Redacția Jurnalul    |    07 Feb 2024   •   10:30
Documentele secrete cu planul Rusiei pentru extinderea războiului în Europa. Rolul României în cazul unui atac

Documentele secrete care arată planul lui Vladimir Putin pentru următorii 10 de ani de zile pentru a domina Europa au fost analizate si dezvăluite parţial presei britanice.

Oficiali NATO de rang înalt au dezvăluit presei britanice informațiile pe care analiștii și cei de la serviciile secrete le-au strâns despre planul lui Vladimir Putin de a domina Europa în următorii 10 ani.

Potrivit publicaţiei The Standard, experții NATO prezintă cum s-ar putea ajunge la scenariul ca România să fie atrasă în război cu Rusia.

Practic, prin acest plan, Putin vrea să slăbească Occidentul, să izoleze America şi să scadă capacitatea puterilor europene Germania, Franța, Marea Britanie.

Mai mult, experții din NATO susțin că Putin ar conduce în prezent o ofensivă de 10 ani a Rusiei, iar după cucerirea Ucrainei ar putea trece la cotropirea a trei ţări din Europa.

"S-ar putea să fim deja în anul doi al planul lui Putin, începând cu invazia Ucrainei în urmă cu doi ani de zile", spune unul dintre ofițerii superiori apropiat grupului NATO.

Consilierii NATO cred că Putin este hotărât cu planul său de a face din Rusia prezența dominantă în mare parte a Europei.

Dacă Ucraina poate fi învinsă sau neutralizată, Rusia ar trece pentru a lua statele baltice Lituania, Letonia și Estonia, deoarece toate cele trei țări au devenit membri cu drepturi depline ai NATO în 2004.

Un atac asupra lor ar însemna că toți cei 31 de membrii ai Alianței sunt obligați să le apere în temeiul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care susține că un atac asupra unui membru este un atac împotriva tuturor.

Alți vecini regionali baltici ar urma atunci în planul lui Putin precum Finlanda, Polonia și Suedia. Aceste țări ar deveni următoarele ținte.

Putin depășește diplomația și pare să întoarcă spatele gestionării ordinii mondiale stabilite la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, în principal prin intermediul ONU și al agențiilor sale.

"Vă pun o întrebare în baza articolului 5. Dacă Polonia, de exemplu, este atacată, țara cea mai aproape de noi, din această perspectivă, România n-ar sări în ajutor", spune Mihai Gâdea.

În acest plan, care este publicat de presa britanică, nu apare că România ar fi în planul lui Putin de atac.

"Sunt convins că nu au dorit să publice toate informațiile secrete pe care sunt sigur că în momentul de față toate serviciile secrete occidentale le strâng, ci doar ceea ce au considerat că opinia publică internațională trebuie să știe.

Ceea ce vedem noi în aceste zile cred că are legătură cu aceste lucruri și cu siguranță și cu alte informații de genul acesta. Ne uităm ce ar însemna dacă acest plan se pune în aplicare și ce înseamnă toată această discuție cu armata, reintroducerea ei în armare și planul pentru un posibil conflict extins în care România ar putea să fie", a mai spus Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin extinderea Europei