Doi dintre angajaţii centralei nucleare japoneze de la Fukushima, grav avariate după cutremurul şi valul tsunami care i-a urmat, la 11 martie, au fost găsiţi morţi în interiorul clădirii, în sala turbinelor, anunţă agenţia Kyodo News.
Reprezentanţii companiei care exploatează centrala, TEPCO, au anunţat că angajaţii au murit, cel mai probabil, din cauza hemoragiei provocate de rănile multiple suferite la 11 martie, în ziua cutremurului şi a valul seismic devastator, şi nu din cauza radioactivităţii rezultate în urma avarierii centralei.
Trupurile angajaţilor au fost găsite miercuri şi prezentau un nivel înalt de contaminare radioactivă, însă nu aceasta a fost cauza morţii. Între timp, angajaţii rămaşi la centrală încearcă să blocheze, duminică, surgerea apei radioactive provenind dintr-un bazin fisurat al reactorului numărul 2 în Oceanul Pacific.
Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatorul centralei nucleare de la Fukushima, a anunţat sâmbătă că apa radioactivă se scurge în mare dintr-un bazin fisurat al reactorului numarul 2. Oficialii companiei au afirmat că este posibil ca bazinul fisurat să fi fost sursa nivelului ridicat de iod radioactiv detectat în apele din apropiere de coasta de nord-est.
Urme de radioactivitate provenind de la centrala nucleară niponă de la Fukushima au fost depistate la Moscova, dar nu prezintă nici un risc pentru sănătate, anunţă un serviciu specializat, citat de AFP.
Radon, o companie specializată în decontaminarea nucleară, a depistat particule radioactive de săptămâna trecută la Moscova, anunţă directorul-adjunct, Oleg Polski. "Începând din 23 martie, am înregistrat un nivel de radioactivitate care prezintă caracteristicile unei situaţii de urgenţă nucleară", a precizat Polski. Este vorba de prezenţa unor substanţe precum iod 131, cesiu 134, cesiu 137 şi teluriu 132. "Izotopii demonstrează legăturile cu accidentul de la Fukushima, dar particulele nu sunt periculoase pentru oameni", dă asigurări Polski. Urme de radioactivitate au fost înregistrate şi la Vladivostok, în Extremul Orient rus.
Moscova, situată în partea de vest a Rusiei, probabil este afectată de norul radioactiv care a ajuns deasupra Europei Occidentale.
Rusia a interzis săptămâna trecută importurile de produse alimentare din cele patru prefecturi nipone afectate de accidentul de la centrala Fukushima.
Autorităţile federale americane au detectat urme "minuscule" de iod 131 în eşantioane de lapte provenind din partea de nord-vest a Statelor Unite, au anunţat miercuri două Agenţii americane, citate de AFP.
Analiza efectuată de Agenţia Federală pentru Medicamente şi Produse Alimentare (FDA) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) asupra unui eşantion de lapte prelevat la 25 martie, la Spokane, în statul Washington (nord-vest) prezintă urme "minuscule" de radioactivitate de iod 131, de peste 5.000 de ori mai mică decât nivelul care ar declanşa o intervenţie din partea FDA, scriu cele două Agenţii americane, într-un comunicat comun.
Aceste cantităţi de iod radioactiv "sunt mult inferioare nivelurilor care ar putea prezenta motive de îngrijorare pentru sănătatea publică, inclusiv pentru nou-născuţi şi copii", subliniază Agenţiile. Asemenea urme "sunt aşteptate, în continuare, în zilele următoare", continuă comunicatul.