x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi foști deținuti de la Guantanamo, arestați în Belgia pentru terorism

Doi foști deținuti de la Guantanamo, arestați în Belgia pentru terorism

24 Iul 2015   •   20:39
Doi foști deținuti de la Guantanamo, arestați în Belgia pentru terorism

Doi foşti deţinuţi în închisoarea americană de la Guantanamo, au fost arestaţi în Belgia şi inculpaţi pentru 'participare la activităţile unui grup terorist', a anunţat vineri parchetul federal belgian, care îi suspectează că ar fi membri ai unei filiere de recrutare a combatanţilor pentru Siria, relatează AFP.

Cei doi bărbaţi sunt suspectaţi că 'au ajutat persoane care doreau să se deplaseze în teatrul de operaţiuni', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului federal, Jean-Pascal Thoreau.

În acest stadiu, nu există elemente care să indice că pregăteau un atentat, a adăugat Thoreau.

Unul dintre cei doi foşti deţinuţi este Moussa Zemmouri, un belgian de origine marocană de 37 de ani care a fost închis la Guantanamo între 2001 şi 2005 pentru că era suspectat că ar face parte din Grupul islamic combatant marocan, responsabil pentru comiterea unor atentate la Madrid şi Casablanca.

Celălalt este un algerian, identificat de parchet cu numele Soufiane A. 'Credem că a trecut prin Siria', a explicat purtătorul de cuvânt al parchetului federal, care în Belgia este însărcinat cu cazurile de terorism.

Cei doi bărbaţi se aflau sub stricta supraveghere a autorităţilor belgiene, ceea ce le-a permis să descopere că participau la pregătirea unui jaf într-un imobil cu apartamente din Hoboken, în regiunea Anvers, conform aceleiaşi surse.

Patru bărbaţi, printre care algerianul Soufiane A., au fost reţinuţi joi dimineaţă în apropierea acestui imobil, chiar înainte de a trece la acţiune. Moussa Zemmouri a fost reţinut puţin mai târziu.

Cei cinci au fost inculpaţi de către un judecător de instrucţie din Bruxelles de 'furt în grup, pe timp de noapte, cu utilizarea unei arme şi a unui autovehicul', a explicat Thoreau.

Cei doi foşti deţinuţi de la Guantanamo au fost în plus inculpaţi şi pentru 'participare la activităţile unui grup terorist', a precizat purtătorul de cuvânt.

Ancheta 'urmează să determine rolul fiecăruia', a adăugat el. Suspecţii, plasaţi în detenţie provizorie, vor compărea la începutul săptămânii viitoare în faţa camerei de consiliu, care va decide dacă îi menţine sau nu în detenţie.

×