x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi foşti şefi ai serviciilor de informaţii sârbe, arestaţi pentru asasinarea unui jurnalist

Doi foşti şefi ai serviciilor de informaţii sârbe, arestaţi pentru asasinarea unui jurnalist

15 Ian 2014   •   08:17
Doi foşti şefi ai serviciilor de informaţii sârbe, arestaţi pentru asasinarea unui jurnalist
Sursa foto: Milan Radonjic şi Ratko Romic

Autorităţile sârbe au arestat marţi doi ex-responsabili ai serviciilor de informaţii, suspectaţi că ar fi participat în 1999 la asasinarea jurnalistului Slavko Curuvija, opozant ferm al lui Slobodan Milosevic, informează AFP, citată de Agerpres. "Foştii înalţi responsabili ai Serviciilor de informaţii ale statului Ratko Romic şi Milan Radonjic au fost arestaţi", a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale.

Cei doi sunt "suspectaţi că au organizat şi pus în aplicare asasinarea lui Curuvija, împreună cu Radomir Markovic şi Miroslav Kurak", a declarat procurorul special însărcinat cu anchetarea crimei organizate, Miljko Radisavljevic, în cursul unei conferinţe de presă.

Radomir Markovic era şeful Serviciilor secrete sârbe în perioada în care Serbia era condusă de Slobodan Milosevic. El execută o pedeapsă de 40 de ani închisoare pentru tentativă de asasinat împotriva unui conducător al opoziţiei în 1999.

Kurak, de asemenea fost agent secret, care nu a fost arestat, este suspectat că l-ar fi executat pe jurnalist, a spus procurorul.

Slavko Curuvija - care conducea două publicaţii independente la vremea respectivă, Dnevni Telegraf şi Evropljanin - a fost ucis cu un glonţ în aprilie 1999, în centrul Belgradului.

Acest asasinat a avu loc în perioada în care NATO efectua o campanie de bombardamente asupra Serbiei pentru a-l constrânge pe Slobodan Milosevic să slăbească presiunea asupra Kosovo, care în final şi-a proclamat independenţa în 2008.

'Markovic este suspectat că ar fi ordonat asasinatul, dar rămâne de văzut dacă vom ajunge la un comanditar de nivel mai înalt', a spus Radisavljevic, făcând aluzie la o eventuală implicare a lui Slobodan Milosevic sau a soţiei acestuia, Mira Markovic.

Slobodan Milosevic - decedat în 2006, care a condus Serbia şi ex-Iugoslavia în timpul războaielor din Balcanii anilor 1990 - era cunoscut pentru rigiditatea cu care restricţiona activitatea media şi pentru presiunile pe care le exercita asupra jurnaliştilor independenţi.

Procurorul a explicat că ancheta a progresat datorită mărturiei lui Milorad Ulemek zis Legija, fost şef al unei unităţi de elită a serviciilor de informaţii.

Organizator al asasinării în 2003 a fostului premier sârb Zoran Djindjic şi în 2000 a fostului preşedinte sârb Ivan Stambolic, Milorad Ulemek execută două pedepse de 40 de ani închisoare.

Ulemek 'a depus o mărturie foarte detaliată asupra evenimentului. El nu a cerut nimic şi nici nu a obţinut ceva în contrapartidă', a asigurat procurorul, adăugând că ancheta va fi terminată 'în una sau două luni'.

Foarte influentul vicepremier sârb Aleksandar Vucic, care era ministru al informaţiei în momentul crimei comise sub preşedinţia lui Slobodan Milosevic, a declarat că alţi doi martori au confirmat mărturia lui Milorad Ulemek, dar a refuzat să răspundă la o întrebare despre propriul rol la timpul respectiv.

×