Spitalul Royal Liverpool University si-a recunoscut vina dupa ce a iesit la iveala ca doi pacienti au primit transplanturi cu rinichi de la o femeie care suferea de o forma foarte agresiva de cancer.
Cei doi pacienti au fost supusi la sase sedinte de chimioterapie in urma transplanturilor, care au avut loc in noiembrie 2010, iar in prezent inca mai sunt tratati cu medicamente.
Pacienta donatoare murise la un alt spital. Abia dupa ce s-au efectuat transplanturile, a iesit la iveala ca femeia suferea de limfom intravascular cu celula B, o forma rara si foarte agresiva de cancer, care nu fusese diagnosticata inainte de moartea acesteia.
La sase zile dupa transplant, pacientilor li s-a zis ca rinichii sunt canceroli si vor avea nevoie de chimioterapie.
Potrivit spitalului, eroarea a apartinut unei asistente medicale, care nu a efectuat testele necesare.
Cei doi pacienti, Robert Law si Gillian Smart au cerut ca toate detaliile erorii medicale sa fie date la iveala, pentru a se asigura ca astfel de incidente nu se vor mai repeta.
"A recunoaste felul in care acest lucru s-a putut intampla ar insemna un semnal de alarma, din care medicii britanici pot trage invatamite. Imi doresc un raport detaliat care sa fie facut public. Este bine ca spitalul si-a recunoscut actul de neglijenta, insa mi se pare foarte ciudat ca vina sa fie aruncata pe o singura asistenta, dat fiind ca intr-un transplant sunt implicati 20 sau 30 de oameni", a declarat pacientul Robert Law.
Ambii pacienti au preferat sa pastreze rinichii si sa fie tratati de cancer decat sa astepte un nou transplant.
Rinichiul primit de Robert Law este functional acum, insa pacientul inca se resimte de pe urma chimioterapiei si a tratamentului medical pe care il urmeaza.
Law a adaugat ca este recunoscator familiei donatoarei, adaugand ca acest incident nu ar trebui sa descurajeze donara de organe.