x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DOLIU în Portugalia: A MURIT fostul preşedinte Mario Soares! Guvernul Portugaliei va decreta trei zile de doliu naţional

DOLIU în Portugalia: A MURIT fostul preşedinte Mario Soares! Guvernul Portugaliei va decreta trei zile de doliu naţional

07 Ian 2017   •   19:39
DOLIU în Portugalia: A MURIT fostul preşedinte Mario Soares! Guvernul Portugaliei va decreta trei zile de doliu naţional
Sursa foto: Mario Soares (s)

Fostul preşedinte al Portugaliei, Mario Soares, a încetat din viaţă la vârsta de 92 de ani, informează sâmbătă AFP, care îl citează pe Jose Barata, purtătorul de cuvânt al spitalului din Lisabona în care fostul şef al statului se afla internat din 13 decembrie 2016.

Fostul preşedinte socialist, care a contribuit la căderea dictaturii în 1974 şi a ajutat la integrarea europeană a ţării, a rămas prezent pe scena politică portugheză timp de peste patruzeci de ani.

Figura istorică a ţării, el este fondatorul Partidului Socialist portughez, a deţinut de două ori funcţia de premier, a fost preşedinte al Republicii în perioada 1986-1996, şi deputat european.

Foarte activ până la o vârstă înaintată, el a atacat vehement măsurile de austeritate puse în aplicare de fostul guvern de centru-dreapta, în cadrul pachetului de asistenţă financiară acordat ţării de UE şi FMI în perioada 2011-2014.

După moartea soţiei sale Maria Barroso în iulie 2015, el s-a retras încetul cu încetul din viaţa publică. Vizibil slăbit din cauza problemelor de sănătate, el a participat în iulie la o ceremonie organizată în onoarea sa de guvernul socialist, fără însă a lua cuvântul.

Ultima apariţie publică datează din luna septembrie a anului 2016. Fostul preşedinte portughez împlinise 92 de ani la 7 decembrie 2016, iar la 13 decembrie a fost internat la terapie intensivă la spitalul Crucii Roşii din Lisabona, prezentând "semne ale unei agravări generale a stării sale de sănătate".

Guvernul portughez va decreta trei zile de doliu naţional, începând de luni, 9 ianuarie, după decesul fostului preşedinte Mario Soares, a anunţat sâmbătă prim-ministrul Antonio Costa, transmite EFE.

Pierderea lui Soares este pierderea "unei persoane de neînlocuit în democraţia noastră", a declarat Costa presei, în India, unde se află în vizită oficială care se va încheia joia viitoare. Costa a transmis condoleanţe familiei lui Soares, pe care l-a definit drept "chipul şi vocea libertăţii noastre".

Liderul socialist istoric şi fostul preşedinte portughez Mario Soares a decedat sâmbătă, la ora locală 15:00, la vârsta de 92 de ani, în Spitalul Crucii Roşii din Lisabona, unde se afla internat din 13 decembrie.

Sursa - AGERPRES

×