x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doliu la Vatican. Un influent și controversat cardinal a decedat

Doliu la Vatican. Un influent și controversat cardinal a decedat

28 Mai 2022   •   14:44
Doliu la Vatican. Un influent și controversat cardinal a decedat

Cardinalul Angelo Sodano, una din cele mai influente și controversate figuri de la Vatican timp de peste un sfert de secol, acuzat că a intervenit în unul din cele mai cunoscute cazuri de abuz sexual din Biserica Catolică, a murit la vârsta de 94 de ani, anunță Reuters.

Acesta era bolnav de ceva timp și a fost secretar de stat în timpul papei Ioan Paul al II-lea și al papei Benedict al XVI-lea, deținând postul numărul doi în ierarhia Vaticanului timp de 16 ani, între 1990 și 2006.

Se crede în general că Sodano, împreună cu secretarul lui Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul de atunci Stanislaw Dziwisz, a condus Biserica în ultimii ani de viață ai răposatului papă, în timp ce sănătatea acestuia se deteriora din cauza bolii Parkinson și a altor afecțiuni. Ioan Paul al II-lea a murit în 2005.

Într-o serie de dezvăluiri în National Catholic Reporter în 2010, autorul Jason Berry, un expert de frunte în criza abuzurilor sexuale din Biserică, a scris cum Sodano a blocat Vaticanul să îl investigheze pe părintele Marcial Maciel, fondatorul ordinului religios Legiunea lui Hristos.

După moartea lui Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea a intensificat investigațiile asupra lui Maciel și l-a îndepărtat în 2006, când Vaticanul a recunoscut că acuzațiile pe care le ignorase timp de decenii erau adevărate.

Ordinul Legiunea lui Hristos, ale cărui reguli interziceau criticarea fondatorului său sau punerea sub semnul întrebării a motivelor sale, a recunoscut ulterior că Maciel, care a murit în 2008, a trăit o viață dublă de pedofil, afemeiat și dependent de droguri.

Sodano a negat de mai multe ori acuzațiile potrivit cărora ar fi fost la curent cu viața dublă a lui Maciel și că l-ar fi acoperit. Maciel, un conservator văzut ca un bastion împotriva liberalismului în Biserică, era cunoscut pentru că a făcut donații financiare generoase Vaticanului.

În 2010, la patru ani după ce Papa Benedict l-a înlocuit pe Sodano în funcția de secretar de stat, cardinalul Christoph Schoenborn din Viena l-a acuzat pe Sodano că a blocat o investigație pe scară largă a fostului cardinal austriac Hans Hermann Groer.

Groer a demisionat din funcția de arhiepiscop de Viena în 1995, în urma unor acuzații potrivit cărora ar fi abuzat sexual tineri seminariști în trecut. El a murit în 2003, fără să își recunoască vina sau să se confrunte cu acuzații.

Sodano a negat, de asemenea, aceste acuzații.

În 2010, victimele abuzurilor sexuale din partea clerului l-au condamnat pe Sodano pentru că a declarat, în cadrul unui discurs public de Paște, că abuzurile au fost în mare parte "bârfe mărunte".

Hirotonit preot în 1950, Sodano s-a alăturat serviciului diplomatic câțiva ani mai târziu. A lucrat în ambasadele Vaticanului din Ecuador, Uruguay, Chile înainte de a fi chemat din nou la Vatican pentru funcții administrative de rang înalt.

Persoane din interiorul Vaticanului au declarat că, chiar și după ce s-a pensionat, Sodano, care a continuat să locuiască la Vatican, a exercitat o influență semnificativă asupra carierelor oficialilor de la Vatican pentru restul pontificatului lui Benedict al XVI-lea. Benedict a demisionat în 2013.

×
Subiecte în articol: Vatican angelo sodano