x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dominique Strauss-Kahn, figură importantă a opoziţiei socialiste franceze

Dominique Strauss-Kahn, figură importantă a opoziţiei socialiste franceze

15 Mai 2011   •   12:44
Dominique Strauss-Kahn, figură importantă a opoziţiei socialiste franceze
Sursa foto: /EPA
165573-.jpgConsiderat drept una dintre cele mai importante figuri politice europene în domeniul economic, Strauss-Kahn a preluat conducerea Fondului Monetar Internaţional în septembrie 2007, cu sprijinul preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Khan este considerat potenţial contracandidat al lui Nicolas Sarkozy la alegerile din 2012, iar arestarea are loc cu numai câteva săptămâni înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile primare din Partidul Socialist.

Apreciat pentru refacerea imaginii FMI sau acuzat că "înfometează lumea", Strauss-Kahn a câştigat în timp o statură internaţională, comparată uneori cu cea a unui şef de stat.

Cariera sa la conducerea Fondului a fost grav ameninţată în octombrie 2008, după dezvăluirea unei legături extraconjugale cu o economistă ungară angajată a Fondului, însă el a fost exonerat de acuzaţiile de abuz de putere.

Născut la 25 aprilie 1949, profesor de economie şi avocat de drept comercial, Strauss-Kahn este doctor în ştiinţe economice, fost deputat şi fost ministru al Industriei şi Comerţului exterior (1991 - 1993) şi apoi al Finanţelor. El a fost nevoit să demisioneze de la Ministerul de Finanţe în noiembrie 1999, înaintea unei anchete privind crearea de locuri de muncă fictive. La sfârşitul anului 2001, a fost exonerat de toate acuzaţiile.

Susţinător al unui "socialism real", DSK vorbeşte despre "cei trei piloni ai social-democraţiei" - socialismul distribuţiei, al producţiei şi al emancipării.

Cel mai important aliat al său este cea de-a treia sa soţie, Anne Sinclair, cu care s-a căsătorit în 1991, potrivit mediafax.ro. Star de televiziune, ea a demisionat în 1997, pentru a nu afecta cariera soţului său, devenit ministru. Dominique Strauss-Kahn are şi patru copii, născuţi din primele două relaţii.

În ultimele săptămâni, el a fost ţinta unui val de critici privind stilul său de viaţă, iar averea sa a fost analizată amănunţit de presa franceză. Dominique Strauss-Kahn anunţase vineri că intenţionează să acţioneze în justiţie cotidianul France-Soir, pentru publicarea unor informaţii false legate de stilul său de viaţă.

×
Subiecte în articol: sarkozy dominique strauss-kahn