x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dominique Strauss-Kahn, indignat că a fost expus în ochii lumii “ca un criminal”

Dominique Strauss-Kahn, indignat că a fost expus în ochii lumii “ca un criminal”

de Marina Constantinoiu    |    15 Iul 2013   •   17:41
Dominique Strauss-Kahn, indignat că a fost expus în ochii lumii “ca un criminal”
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Dominique Strauss-Kahn, fostul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi prezidenţiabil în Franţa, devenit, brusc, “fustangiul planetar”, după dezvăluirea unei presupuse tentative de viol asupra unei cameriste la New York, şi-a spus păsul la CNN. Omul, care şi-a încheiat afacerea cu camerista în urma unei înţelegeri cu multe zerouri, apoi a terminat-o cu şefia FMI, dar şi cu aspiraţiile la Preşedinţie, a divorţat şi îşi vede de viaţă, ţinând prelegeri şi făcând bani din diverse. De curând, a fost numit în Consiliul de supervizare al Russia Regional Development Bank, deţinută de Rosneft, cel mai mare producător mondial de petrol, relatează RIA Novosti şi Bloomberg. Russian Regional Development Bank deţinea active de 83 miliarde de ruble (2,5 miliarde de dolari) la începutul acestui an.  Dominique Strauss-Kahn a fost director general al FMI în perioada 2007-2011 şi ministru de Finanţe al Franţei timp de doi ani. Înţelegerea

După numirea în funcţia de director general al FMI, Strauss-Kahn a devenit una dintre cele mai populare personalităţi nu doar în Franţa, ci şi în lume. Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa lui 2012, sondajele de opinie arătau că popularitatea lui Dominique Strauss-Kahn era mult mai mare decât a lui Nicolas Sarkozy. La 14 mai 2011, Dominique Strauss-Kahn a fost arestat sub acuzaţia că ar fi încercat să o agreseze sexual pe camerista Nafissatou Diallo dintr-un hotel Sofitel din oraşul american New York. Scandalul a însemnat scoaterea automată a lui Strauss-Kahn din cursa prezidenţială. La 18 mai el şi-a dat demisia din funcţia de şef al FMI, după care a fost eliberat din închisoare şi plasat sub arest la domiciliu, după plata unei cauţiuni în valoare de 1 milion de dolari.

După o anumită perioadă, anchetatorii au descoperit neconcordanţe în mărturiile lui Nafissatou Diallo, iar dosarul penal împotriva lui Dominique Strauss-Kahn a fost închis. Ulterior, părţile au ajuns la un acord şi pe marginea plângerii penale înaintate de Nafissatou Diallo.

Momentul furiei

Acum câteva zile, DSK a vorbit la CNN despre povestea care i-a pătat numele. Dar şi despre viziunea sa privind Europa politică şi cea asupra sistemului bancar european. Dar întâi de toate s-a exprimat în legătură cu ceea ce publicul aştepta cel mai mult: maniera în care a trăit arestarea sa în cadul poveştii de la Sofitel.

“Un lucru teribil”, după cum a mărturisit, făcând referire la faptul că a apărut încătuşat în faţa întregii lumi. “Şi nu doar pentru că aşa ceva e greu de trăit. Este un moment în care, în societăţile americană şi europeană, se presupune că eşti nevinovat până când eşti declarat vinovat de instanţă. Şi totuşi, eşti expus în ochii lumii ca şi când ai fi un criminal, într-un moment în care nimeni nu ştie dacă este adevărat sau fals”, explică DSK momentul Sofitel, vorbind despre “nedreptate”. Sentimentul său în acele momente? Era “furios”.

“Nu cred că am o problemă cu femeile”

În plus, el nu crede că are vreo problemă cu femeile, după ce i s-au pus în cârcă nici nu se mai ştie câte aventuri, unele chiar fără voia doamnelor în cauză. Întrebat dacă are o problemă cu femeile, el a răspuns în două rânduri negativ, adăugând că, totuşi, are “cu siguranţă o problemă pentru că nu a înţeles că aşteptările lumii de la un om politic de un nivel înalt sunt diferite de ceea ce poate face omul de rând”.  “S-a întâmplat ceva ce ţinea de viaţa privată, iar eu continui să cred că ceea ce s-a întâmplat în acea cameră ţine de viaţa privată, mai puţin în cazul în care un judecător îţi spune că vei fi inculpat pentru că ai făcut ceva şi că are dovezi în acest sens”, a explicat DSK. “Dar, când procurorul îţi spune 'Ok, în fine, nu avem pentru ce să vă inculpăm', aceasta înseamnă că este o afacere privată şi nimeni nu are nimic de spus în acest caz”, a continuat Strauss-Kahn. În context, fostul şef al FMI a precizat de asemenea că era “pregătit să ia parte la un proces civil”, dar că avocaţii săi l-au sfătuit să nu o facă. “Avocaţii mei mi-au spus că aceasta va dura patru ani şi va costa mai mult în cheltuieli de judecată, chiar dacă voi câştiga. Am decis deci să fac un acord financiar şi să îmi continui viaţa”, a explicat el.

“Sistemul bancar european e foarte bolnav”

Când vine vorba despre teme mai legate de politică, DSK devine extrem de critic. Economistul din el denunţă sănătatea precară a sistemului bancar european. Pentru el, acesta este “bolnav. Foarte bolnav. Mult mai mult decât o spun oamenii”. În opinia sa, majoritatea liderilor sunt incapabili să ia decizii ferme, inclusiv în materie de remunerare a traderilor. “Dacă nu se va rezolva problema băncilor nu va exista nicio creştere economică”, a spus DSK.

“Criză de leadership european”

Continuând criticile sale la adresa Europei, Dominique Strauss-Kahn a revenit asupra guvernării sale. “Este o criză de leadership”, spune el, neezitând să compare Europa liderilor actuali cu “o armată enormă de lei condusă de oi”. “Nu generalizez. Unii lideri din Europa sunt competenţi şi ştiu ce trebuie să facă. Dar sistemul politic european este construit de o astfel de manieră, încât nicio decizie dificilă nu poate fi luată”, a mai spus DSK.

×
Subiecte în articol: dominique strauss kahn strauss-kahn