x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump, rănit la un miting din Pennsylvania după un atac armat. „Am simțit că glonțul mi-a trecut prin piele, a curs mult sânge”. Un participant la miting a fost ucis de împușcături

Donald Trump, rănit la un miting din Pennsylvania după un atac armat. „Am simțit că glonțul mi-a trecut prin piele, a curs mult sânge”. Un participant la miting a fost ucis de împușcături

de Redacția Jurnalul    |    14 Iul 2024   •   05:46
Donald Trump, rănit la un miting din Pennsylvania după un atac armat. „Am simțit că glonțul mi-a trecut prin piele, a curs mult sânge”. Un participant la miting a fost ucis de împușcături
Sursa foto: Hepta

Donald Trump a fost rănit la urechea dreaptă, la un miting de campanie în statul Pennsylvania, nord-estul SUA, unde au fost auzite mai multe focuri de armă. Un participant la miting a fost ucis de împușcături, iar alți doi sunt grav răniți. Atacatorul a fost ucis.

UPDATE ora 09.50 Împușcăturile de la mitingul lui Donald Trump au luat o întorsătură șocantă atunci când autoritățile au identificat presupusul atacator drept Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, un republican înregistrat, care anterior făcuse o mică donație către o organizație afiliată democraților. Incidentul a avut loc în suburbia Bethel Park din Pittsburgh, la aproximativ 35 de mile sud de locul mitingului prezidențial, unde se pare că Crooks a deschis focul asupra fostului președinte, potrivit CNN.

Conform datelor publice, Crooks absolvise liceul Bethel Park în 2022 și era înscris în registrul electoral ca republican, fapt confirmat de baza de date a votanților din Pennsylvania. În ciuda afilierii politice, înregistrările Comisiei Federale pentru Alegeri arată că în ianuarie 2021, sub același nume și adresă, Crooks a donat 15 dolari către comitetul politic de orientare democratică "Progressive Turnout Project".

Tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, contactat de CNN sâmbătă seara, a declarat că încerca să înțeleagă situația și că va aștepta să discute cu autoritățile înainte de a face alte declarații despre fiul său.

Împușcătura a avut loc când Crooks s-a poziționat pe acoperișul unui clădiri din apropiere, în afara perimetrului de securitate al mitingului, și a deschis focul asupra lui Trump înainte de a fi ucis de agenții Serviciului Secret. Autoritățile au fost nevoite să identifice biometric atacatorul, deoarece acesta nu avea asupra sa niciun act de identitate.

UPDATE ora 08:55 FBI a dezvăluit identitatea tânărului care a tras la mitingul lui Donald Trump din Pennsylvania. Fostul președinte a fost împușcat în urechea dreaptă. Poliția încearcă să afle dacă agresorul a avut complici.

FBI a anunțat că numele atacatorului este Thomas Matthew Crooks, potrivit Sky News. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 20 de ani. Anchetatorii au mai anunțat că prioritatea oamenilor legii a fost să „identifice motivul atacului” și „dacă a fost implicat altcineva”.

FBI a dezvăluit identitatea tânărului care a tras la mitingul lui Donald Trump

UPDATE ora 07.40 Surprinzător că atacatorul a tras mai multe focuri fără ca autoritățile să știe unde se află, spune FBI

Într-o conferință de presă, Kevin Rojek, agent special al FBI responsabil de biroul din Pittsburgh, a declarat că este „surprinzător” că atacatorul a reușit să tragă mai multe focuri de armă în timpul unui miting pentru fostul președinte Donald Trump în Butler, Pennsylvania.

Un reporter a întrebat: „Pare că forțele de ordine au aflat (că atacatorul era pe acoperiș) doar când au fost trase focurile. Asta este ceea ce ați auzit?” Rojek a răspuns: „Aceasta este evaluarea la acest moment.”

„Încă lucrăm la analizarea aparatului de securitate pe care Serviciul Secret l-a avut în vigoare și la ceea ce s-ar fi putut întâmpla,” a adăugat el.

„Va urma o investigație îndelungată pentru a stabili exact ce s-a întâmplat și cum a reușit individul să aibă acces la locație, ce tip de armă avea. Toate aceste aspecte vor necesita zile, săptămâni și luni de investigație.”

Lt. Col. George Bivens de la Poliția Statului Pennsylvania a adăugat că investigația va permite autorităților să „analizeze unde au avut loc eventuale deficiențe și ce poate fi îmbunătățit pe viitor.”

UPDATE ora 07.10 FBI-ul a numit atacul armat de la mitingul fostului președinte Donald Trump de sâmbătă seară o tentativă de asasinat.

„În această seară, am avut ceea ce numim o tentativă de asasinat împotriva fostului nostru președinte Donald Trump. Este încă o scenă activă a crimei”, a declarat Kevin Rojek, agentul special responsabil de biroul FBI din Pittsburgh, într-o conferință de presă în Butler, Pennsylvania.

El a menționat că autoritățile „lucrează intens pentru a identifica persoana care a comis acest act și pentru a afla motivele din spatele acestuia” și a cerut publicului să ofere orice informații care ar putea ajuta la anchetă.

FBI-ul a mobilizat agenți de investigație, echipe de răspuns la probe și alte persoane din întreaga țară, a spus Rojek.

UPDATE ora 07.00 Focuri de armă au fost trase la un eveniment electoral al lui Donald Trump. Fostul președinte a fost rănit, iar două persoane, inclusiv trăgătorul, au murit. Împuşcăturile sunt investigate ca o tentativă de asasinat

Fostul preşedinte Donald Trump a fost coborât de pe scenă de agenţii de securitate în timpul unei incident care a avut loc sâmbătă la un miting în Butler, Pennsylvania. Imaginile îl arată pe Trump făcând o grimasă şi ducându-şi mâna la ureche, înainte de a se feri în momentul în care au izbucnit sunete puternice, aparent împuşcături.

Trump spune că a fost lovit de un glonţ care i-a străpuns partea superioară a urechii drepte Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a declarat că a fost lovit de un glonţ „care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte" atunci când un bărbat înarmat a deschis focul la mitingul său din Pennsylvania.

„Mi-am dat seama imediat că ceva nu este în regulă în sensul că am auzit un şuierat, împuşcături şi am simţit imediat glonţul sfâşiind pielea", a spus fostul preşedinte pe contul său de Truth Social.

„A avut loc o sângerare abundentă, aşa că mi-am dat seama atunci ce se întâmpla", a mai precizat acesta în postare.

Două persoane au murit în incidentul în care s-au tras focuri de armă spre fostul preşedinte Donald Trump. Una dintre persoane este trăgătorul şi alta este o persoană din public.


Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat. ABC News raportează că persoana care a deschis focul asupra lui Donald Trump era pe un acoperiş şi a folosit o puşcă de tip AR.

UPDATE ORA 6:10 Un atac armat la un miting al fostului președinte Donald Trump a declanșat o reacție de îngrijorare și condamnare din întreaga lume, în timp ce autoritățile investighează incidentul, potrivit CNN. Iată ce știm până acum:

Ce s-a întâmplat: Atacul a avut loc sâmbătă după-amiază la mitingul din Butler, Pennsylvania. Atacatorul a tras mai multe focuri dintr-o „poziție ridicată” în afara mitingului înainte de a fi ucis de agenții Secret Service, a declarat agenția. Surse din poliție spun că atacatorul se afla pe acoperișul unei clădiri. În videoclipuri se poate vedea cum Trump este evacuat rapid de personalul de securitate, având sânge pe față.

Mărturii ale martorilor oculari: Participanții la miting au descris scena de după incident ca fiind "pandemonium", cu o confuzie generalizată. Unii au crezut inițial că zgomotele erau artificii, în timp ce alții au descris cum au văzut oameni loviți de gloanțe.

Victime: Incidentul s-a soldat cu moartea unui participant și rănirea gravă a altor două persoane, conform Secret Service. Atacatorul este și el mort.

Starea lui Trump: Un purtător de cuvânt a declarat că Trump este "bine", iar Secret Service a confirmat că este în siguranță. Fostul președinte a afirmat pe rețelele sociale că a fost lovit de un glonț în "partea superioară a urechii drepte."

Investigație: Mai multe agenții federale sunt acum implicate, iar FBI se află la fața locului. Oficialii din domeniul aplicării legii spun că atacul este investigat ca o posibilă tentativă de asasinat.

Declarația lui Biden: Președintele Joe Biden a vorbit cu Trump după atac. Biden a declarat anterior că este recunoscător că Trump este în siguranță. El a condamnat atacul și a cerut unitate în țară, spunând: „Nu există loc în America pentru acest tip de violență.” Biden se întoarce la Casa Albă din Delaware mai devreme pentru a fi informat în continuare despre incident.

Reacții internaționale: Lideri din SUA și din întreaga lume au condamnat atacul și și-au exprimat condoleanțele pentru victime.

UPDATE ora 5:40 Președintele Joe Biden a vorbit sâmbătă cu Donald Trump după atacul armat de la mitingul fostului președinte din Butler, Pennsylvania, a declarat Casa Albă.

Biden a discutat, de asemenea, cu guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, și primarul orașului Butler, Bob Dandoy.

„În această seară, Președintele se întoarce la Washington DC. Mâine dimineață, la Casa Albă, va primi o informare actualizată de la oficialii din domeniul securității interne și de la forțele de ordine,” a declarat un oficial de la Casa Albă într-un comunicat.

UPDATE: Staff-ul de campanie al președintelui Joe Biden a trimis o notă către toți membrii, obținută de CNN, imediat după împușcătura de la mitingul fostului președinte Donald Trump, în care îndeamnă personalul să „abțină de la a publica orice comentarii pe rețelele sociale sau în public”.

„De asemenea, cerem tuturor să întrerupă comunicarea proactivă a campaniei pe toate platformele și în toate circumstanțele până când vom afla mai multe”, au scris managerul de campanie Julie Chávez Rodríguez și președintele Jen O'Malley Dillon în nota obținută de CNN. La câteva minute după incident, oficialii de campanie Biden au decis să întrerupă toate comunicările de ieșire și să retragă reclamele TV.

UPDATE: Presupusul autor al focurilor de armă de la mitingul lui Donald Trump se afla în afara incintei în aer liber unde avea loc mitingul, a declarat la postul CNN procurorul comitatului Butler din statul Pennsylvania, Richard Goldinger. "Nu ştiu cum a ajuns în locul unde se afla, dar era în afara incintei", a declarat procurorul, adăugând că nu are informaţii despre identitatea sa.

UPDATE: Serviciul Secret a confirmat că un spectator a fost ucis și alți doi răniți. „În timpul mitingului de campanie al fostului președinte Trump din Butler, Pennsylvania, în seara zilei de 13 iulie, la aproximativ 18:15, un presupus atacator a tras mai multe focuri spre scenă dintr-o poziție ridicată din afara locului de miting”, se arată în comunicat. „Personalul Serviciului Secret al SUA l-a neutralizat pe trăgător, care acum este decedat. Serviciul Secret al SUA a răspuns rapid cu măsuri de protecție, iar fostul președinte Trump este în siguranță. Un spectator a fost ucis, iar doi spectatori au fost răniți grav. Acest incident este în prezent investigat. Serviciul Secret a anunțat FBI-ul.”

UPDATE: Donald Trump a emis o declarație cu privire la atacul din Pennsylvania, pe contul său de Truth Social. „Vreau să mulțumesc Serviciului Secret al Statelor Unite și tuturor forțelor de ordine pentru răspunsul lor rapid la atacul care tocmai a avut loc în Butler, Pennsylvania. Cel mai important, vreau să transmit condoleanțe familiei persoanei de la miting care a fost ucisă și, de asemenea, pentru familia unei alte persoane care a fost grav rănită. Este incredibil că un astfel de act poate avea loc în țara noastră cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte, mi-am dat seama imediat că ceva nu era în regulă, am auzit un șuierat, împușcături și imediat am simțit că glonțul mi-a trecut prin piele, a curs mult sânge și mi-am dat seama ce s-a întâmplat.”

UPDATE: Un participant la mitingul lui Trump a povestit ce a trăit în timpul atacului. „Inițial părea că s-a tras cu petarde”, a declarat Joseph Mine pentru CNN din Butler, Pennsylvania. „Jumătate din mulțime de la capătul îndepărtat al mitingului a crezut că este un fel de glumă ciudată, cealaltă jumătate a mulțimii știa că nu este și încerca să împingă sau să convingă restul mulțimii că e ceva serios. Cred că toată lumea și-a făcut o idee – foarte repede – că era o situație periculoasă”, a spus el. El a povestit că a văzut un bărbat în gradenele de lângă el, lovit în cap de focuri de armă și o altă femeie din apropiere fiind lovită în braț. El a spus că este greu de dat seama din ce direcție vine focul și a adăugat că poliția s-a mișcat rapid pentru a curăța gradenele. „Este ceva la care nu te aștepți... este foarte șocant”, a adăugat el. „Nu ar trebui să fim la un nivel de discurs politic public în această țară în care se întâmplă asta, parcă ar fi 1960.”

UPDATE: Liderii internaționali au scris mesaje de sprijin pe rețelele sociale după ce fostul președinte Donald Trump a fost rănit sâmbătă la un miting din Pennsylvania. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat: „Eu și Sara am fost șocați de atacul asupra președintelui Trump. Ne rugăm pentru siguranța lui.” Președintele Hondurasului, Xiomara Castro de Zelaya, a scris: „Violența generează și mai multă violență. Îmi pare rău pentru ceea ce se întâmplă în procesul electoral din Statele Unite. Solidaritatea mea cu @realDonaldTrump.” Premierul ungar Viktor Orbán a afirmat: „Gândurile și rugăciunile mele sunt la președintele @realDonaldTrump în aceste ore negre.”

UPDATE: Atacatorul a fost anihilat de agenții Secret Service. Presa americană scrie că ar fi fost doi lunetiști care au tras spre Trump de la câteva sute de metri distanță. Unul dintre ei ar fi rănit, în stare gravă, conform New York Post.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pennsylvania Donald Trump atac armat