x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Rea-voință sau incompetență crasă!”. Fondatorul „Blackwater”, despre eșecul Serviciului Secret al SUA în protejarea lui Trump

„Rea-voință sau incompetență crasă!”. Fondatorul „Blackwater”, despre eșecul Serviciului Secret al SUA în protejarea lui Trump

de Şerban Mihăilă    |    16 Iul 2024   •   07:00
„Rea-voință sau incompetență crasă!”. Fondatorul „Blackwater”, despre eșecul Serviciului Secret al SUA în protejarea lui Trump
Sursa foto: Agerpres

Fost membru al forțelor speciale din Marina americană și fondator al temutei companii militare private „Blackwater”, Erik Prince a analizat în detaliu eșecul Serviciului Secret al SUA (USSS), în timpul tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump, care a avut loc în weekendul trecut, în Pennsylvania. În opinia sa, este de neconceput faptul că atacatorul s-a apropiat atât de mult, pe o poziție ridicată, de scena unde se afla fostul lider de la Casa Albă. În plus, lipsa de reacție a agenților de securitate, care l-ar fi văzut pe Thomas Crooks pe acoperiș cu cel puțin trei minute înainte ca acesta să tragă, întregește imaginea unei zile negre pentru USSS.

„Să sperăm că, după tragedia din Butler, Pennsylvania, vom recunoaște cu toții că birocrațiile care au luat amploare și sunt lipsite de responsabilitate continuă să ne dezamăgească pe noi, ca americani”, a postat Prince pe platforma X.

„Donald J Trump este în viață astăzi numai datorită unei estimări greșite în privința vântului, făcută de un asasin malefic. După cum arată graficele, intensitatea totală a vântului din ziua respectivă, de doar 2,23 m/s, a fost suficientă pentru a deplasa glonțul de 55 mm - încă neconfirmat, dar, probabil, unul ușor -, la numai cinci centimetri de fruntea lui Donald Trump, până la ureche”, scrie Erik Prince.

„Donald Trump nu a fost salvat de genialitatea USSS. Faptul că USSS a permis unui trăgător înarmat cu o pușcă să se apropie la mai puțin de 150 de metri de un eveniment planificat în prealabil este fie o dovadă de rea-voință, fie de incompetență crasă.

În mod clar, a existat un unghi mort, necontrolat, tocmai bun pentru ca un atacator să se poziționeze și să tragă mai multe focuri țintite. Urmărind filmul evenimentelor, se poate auzi cât de aproape se află trăgătorul, din intervalul foarte scurt de timp dintre pocnetul glonțului care ajunge și bubuitura de la gura țevii”, mai precizează fondatorul „Blackwater”.

Eșec pe toată linia!

„Din imaginile transmise de la fața locului, se vede că lunetistul forțelor de ordine (nu este clar dacă membru al USSS) a fost în mod clar copleșit de eveniment, deoarece fața sa a ieșit din pușcă în loc să își facă datoria și să-l ucidă pe trăgător.

În mod clar, ei îl supravegheau pe trăgător, dar se pare că nu au o politică a «primului glonț». Singura acțiune pozitivă a fost împușcarea, de către un lunetist al USSS, de la o distanță de 446 de metri, a asasinului, însă numai după ce acesta a tras cel puțin cinci focuri de armă, rănindu-l pe Trump și omorând și rănind grav alte persoane din mulțime.

În vechea mea activitate, aceea de a asigura securitatea diplomaților în două zone de război active, se aștepta de la noi să executăm elementele de bază, altfel am fi fost concediați.

În mod clar, USSS a eșuat în privința elementelor de bază ale asigurării unui perimetru securizat. Mai mult, odată ce s-au tras focuri de armă, extragerea a fost stângace și l-a lăsat pe Donald Trump extrem de expus unor atacuri ulterioare. Dădeau impresia că nu s-au antrenat niciodată împreună, deoarece aceste reacții ar trebui să fie, efectiv, autonome.

Va exista responsabilitate? Nu așa se procedează la Washington! Oameni neserioși și nedemni de pozițiile de autoritate pe care le ocupă ne-au adus la acest dezastru. Meritul și realizările trebuie să fie singurii factori decisivi în angajare și conducere, nu prioritatea de inginerie socială a zilei. 

Din păcate, nimic din Washington nu mai reflectă acest lucru. Donald Trump are dreptate să pună la îndoială competența celor care îl protejează, deoarece, sâmbătă, ei au eșuat în aproape toate privințele.

Natura detestă vidul și există întotdeauna alte opțiuni. Cel mai important, în calitate de americani, haideți să ne unim și să organizăm alegeri valide corespunzătoare, astfel încât să ne putem întoarce la ceea ce contează, o societate bazată pe merit, care judecă după caracter și pricepere. Nimic altceva”, încheie Erik Prince mesajul său de pe X.

Greu de înțeles cum a ratat

Numeroși analiști militari de peste Ocean comentează circumstanțele favorabile lui Thomas Matthew Crooks, tânărul identificat în tentativa de asasinare a lui Trump, considerând la unison că este greu de imaginat cum și-a ratat atacatorul ținta.

Aproape toate protocoalele de securitate ale Serviciului Secret par să fi fost ignorate, permițându-i lui Crooks accesul facil la o poziție perfectă de tragere, dar și suficient timp pentru a ajunge la podiumul lui Trump.

Acoperișul folosit de Crooks se afla la o distanță de doar 130 de metri de eveniment, oferind o linie vizuală clară spre Trump. 

Potrivit analiștilor militari, cei familiarizați cu tirul de precizie știu că orice împușcătură pe o rază de 300 de metri este considerată ușoară pentru un trăgător cu pregătire medie. 

Cu calibrul potrivit, un expert poate lovi relativ ușor o țintă de mărimea trunchiului uman de la 900 de metri sau mai mult. La 130 de metri, orice amator ar trebui să poată lovi o țintă de mărimea unei plăcinte, chiar și fără o lunetă extrem de performantă.

Poziționare eronată. Lipsă de reacție

Serviciile secrete ar trebui să securizeze toate pozițiile în care s-ar putea afla lunetiști, cu mult înainte de sosirea persoanei protejate, ceea ce înseamnă că pe acoperișurile și clădirile din apropiere ar trebui să existe atât forțe speciale, cât și supraveghere prin intermediul dronelor. 

În cazul mitingului din Butler, se pare că acest lucru nu a fost făcut. Lunetiștii USSS erau prezenți doar pe clădirea din spatele scenei.

Lipsa unei prezențe de securitate în clădirea de vizavi a făcut posibil ca presupusul asasin să ajungă ușor la locul respectiv și să urce pe acoperiș cu pușca, în plină zi. 

USSS utilizează în mod tradițional „cercuri de securitate” concentrice, care se întind pe sute, dacă nu mii de metri, atunci când pregătesc o locație pentru protecție, au dezvăluit surse oficiale de la Washington pentru presa americană. 

În acest context, ideea că Crooks a reușit să se apropie atât de mult de scenă, pe o poziție ridicată, pare de neconceput. 

Un alt eșec a fost lipsa „obstacolelor în calea vederii”, amplasate în apropierea scenei. Serviciile secrete ar fi trebuit să ridice bariere pentru a bloca linia de vizibilitate din potențialele locuri de tragere. Nici acest protocol nu a fost însă respectat.

Nu în ultimul rând, a fost consemnată o lipsă totală a vitezei de reacție din partea USSS. Martori oculari au dezvăluit că l-au văzut pe Thomas Crooks urcând pe acoperișul clădirii cu pușca sa, cu cel puțin trei minute înainte ca acesta să înceapă să tragă. Ei susțin că au încercat în zadar să avertizeze poliția și agenții USSS.

Întrebări fără răspuns

„Cum s-a putut să fie cineva pe acoperiș?”, a întrebat retoric liderul majorității din Camera Reprezentanților, Steve Scalise. „Există rapoarte conform cărora oamenii l-au văzut urcând pe acoperiș și chiar au alertat autoritățile, iar noi vom cerceta acest lucru”, a adăugat el.

Între timp, președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer, a cerut răspunsuri imediate din partea USSS cu privire la modul în care acesta nu a reușit să prevină tentativa de asasinat.

„Am contactat deja USSS pentru o informare și îi cer, de asemenea, directorului Secret Service, Kimberly Cheatle, să se prezinte la o audiere”, a scris Comer pe X. „Comisia de supraveghere va trimite în curând o invitație oficială. Există multe întrebări, iar americanii cer răspunsuri”, a adăugat el.

După cum notează site-ului „Just the News”, semnele de avertizare cu privire la USSS au existat cu luni înainte de tentativa de asasinare a lui Trump.

În luna mai, Congresul a solicitat o ședință de informare din partea Serviciului Secret al SUA, după ce mai multe incidente ar fi generat preocupări interne cu privire la calitatea sesiunilor de instruire din cadrul USSS.

O petiție din interiorul USSS ar fi circulat din cauza incidentelor, solicitând o anchetă a Congresului asupra agenției, a dezvăluit Comer.

Într-unul dintre incidente, un agent al USSS, desemnat pentru asigurarea protecției vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, și-ar fi atacat superiorul, precum și pe alți agenți. Agentul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a avut și alte manifestări  „îngrijorătoare”, susțin colegii săi.

Din fericire pentru Trump, Crooks pare să fi avut o țintă groaznică și nu a fost suficient de versat să tragă dintr-o poziție acoperită, care i-ar fi oferit atât protecție, cât și mai mult timp pentru a-și îndeplini obiectivul.

Din păcate, gloanțele rătăcite ale trăgătorului au lovit cel puțin trei trecători din mulțime, dintre care unul a murit și doi sunt în stare critică. Eșecul echipei de securitate în această situație este atât de mare, încât foști agenți ai USSS recunosc public acest lucru și solicită o anchetă pentru a afla cum s-a putut întâmpla acest lucru.

Motivul acțiunilor lui Thomas Crooks nu este încă cunoscut. Rapoartele susțin că rezidentul din Bethel Park, în vârstă de 20 de ani, a fost înregistrat pentru a vota ca republican, însă a donat bani și organizațiilor conduse de democrați, în 2021. 

Isterie și diviziune

Retorica democraților a devenit tot mai violentă în ultimele două săptămâni, după decizia Curții Supreme în privința imunității lui Trump față de urmărirea penală. 

Câțiva congresmeni și activiști democrați au sugerat în mod deschis că Trump ar putea să fie asasinat, ca reacție la această decizie. 

Concomitent, susțin republicanii, s-ar putea ca insinuările unei părți a presei cu privire la „distrugerea iminentă a democrației”, în cazul unei victorii a lui Trump în alegerile din luna noiembrie, să fi contribuit, la rândul lor, la polarizarea și tensionarea societății americane. 

În urma asasinatului eșuat, mulți au intrat în continuare pe rețelele sociale pentru a susține că împușcăturile au fost „înscenate”, în timp ce alții au suferit enorm că trăgătorul și-a ratat ținta.            

Indiferent de poziția fiecăruia față de Trump, acest tip de ură politică ar trebui considerată nocivă de către întreaga societate americană și nu anunță decât și mai multă violență într-un viitor nu foarte îndepărtat. 

 

×