x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump caută o strategie pentru Afghanistan

Donald Trump caută o strategie pentru Afghanistan

19 Aug 2017   •   10:40
Donald Trump caută o strategie pentru Afghanistan

Preşedintele american Donald Trump încerca vineri să găsească o strategie pentru Afganistan şi să decidă între susţinătorii unui efort militar sporit în cel mai lung război al SUA şi cei care sugerează să analizeze intervenţia în Afganistan prin prisma pierderilor şi a profiturilor, relatează AFP. 

"Sunt în drum spre Camp David pentru o reuniune importantă pentru securitatea naţională, frontieră şi armată (pe care o facem rapid cea mai puternică văzută vreodată)", a scris Trump într-un mesaj pe Twitter. 

Trump, ca şi ministrul său al apărării, care se reuniseră cu echipele lor în reşedinţa prezidenţială încărcată de istorie, au promis să ia o decizie "foarte curând". 

Referindu-se la Afganistan, Trump speră, fără îndoială, să deturneze atenţia opiniei publice după o săptămână dezastruoasă pentru el, comentează AFP. 

Declaraţiile sale despre drama de la Charlottesville - unde o tânără femeie a fost ucisă de un simpatizant neonazist - au fost percepute de mulţi ca o critică prea puţin fermă faţă de grupările care pledează pentru supremaţia albilor şi au provocat un val de indignare până şi în propria sa tabără. 

După reuniunea de la Camp David, Donald Trump intenţionează să se întoarcă la clubul său din Bedminster, în New Jersey, unde îşi petrece vacanţa. 

Reuniune de la Camp David a durat patru ore, la ea participând între alţii vicepreşedintele Mike Pence, şeful Pentagonului, Jim Mattis, şi H.R. McMasters, care conduce Consiliul de Securitate Naţională. 

Donald Trump se simte frustrat şi a declarat aceasta clar consilierilor săi militari la începutul lunii august. "Nu câştigăm", "suntem pe cale să pierdem" în Afganistan, afirmase preşedintele, potrivit NBC News. 

El ceruse atunci ca la comanda celor 8.400 de soldaţi americani şi 5.000 ai NATO să fie generalul John Nicholson, care a primit un sprijin ferm şi foarte public din partea lui Jim Mattis în această săptămână. 

La 16 ani după intervenţia americană pentru a-i pedepsi pe talibani pentru că i-au susţinut pe comanditarii atacurilor de la 11 septembrie 2001 din SUA, în pofida sutelor de miliarde de dolari cheltuite şi a celor 2.400 militari americani ucişi, rebelii deţin iniţiativa pe teren. 

Armata afgană a suferit pierderi grele, puterea centrală este slabă şi coruptă şi chiar gruparea Statul Islamic pare să fi pătruns în Afganistan. 

Nu este simplu de găsit o soluţie pentru acest "cimitir al imperiilor". 

Creând un vid militar în Afganistan pentru a invada Irakul în 2003, George W.Bush a permis rebelilor talibani să se regrupeze. 

Barack Obama, care promisese să pună capăt războiului, a trebuit să crească masiv efectivul trupelor pentru a evita ca talibanii să recucerească ţara, înainte de a putea să le readucă la rolul de câteva mii de consilieri. 

Puţine detalii despre scenariile studiate la Washington sunt disponibile, dar recomandările sunt în continuare mai mult sau mai puţin aceleaşi. 

Pentru a permite recâştigarea iniţiativei în teren, militarii americani - cu Jim Mattis în frunte - preconizează să trimită câteva mii de militari ca întărire (se vehiculează cifra de 4.000) în chip de sprijin pentru forţele de securitate afgane depăşite de situaţie. 

Talibanii au decis să participe la dezbateri, amintind cât de puţine succese au fost până acum. 

"Ar fi deci înţelept pentru voi să adoptaţi o strategie de retragere completă din Afganistan mai degrabă decât o creştere a trupelor", scriu rebelii într-un mesaj redactat în engleză şi transmis canalelor media marţi. 

Această opinie este împărtăşită de unii membri ai anturajului lui Donald Trump. 

Tabăra naţionalistă, între care Steve Bannon, consilierul strategic al preşedintelui care tocmai a fost demis, a fost întotdeauna reticentă faţă de un angajament american militar crescut. 

Potrivit New York Times, Bannon şi ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, au avansat ideea de a încredinţa sarcinile de securitate în Afganistan unor antreprenori privaţi. 

Şi de câteva săptămâni, Erik Prince, fondatorul Blackwater, o societate de mercenari care a lăsat amintiri sinistre în Irak, propune exact aceasta. El propune înlocuirea trupelor americane, cu excepţia forţelor specializate, prin 5.500 de mercenari destinaţi să-i antreneze pe soldaţii afgani şi să lupte alături de ei. 

O mică armată aeriană privată ar urma să completeze dispozitivul. 

Potrivit lui Prince, care spune că a prezentat acest plan preşedintelui, Donald Trump s-ar fi arătat interesat. 

Militarii americani sunt - fără surpriză - împotriva acestei idei, notează agenţia franceză de presă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump afghanistan strategii