x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dosarul nuclear iranian: Teheranul anunţă discuţii bilaterale pregătitoare cu Washingtonul şi Moscova

Dosarul nuclear iranian: Teheranul anunţă discuţii bilaterale pregătitoare cu Washingtonul şi Moscova

de Agerpres    |    07 Iun 2014   •   17:48
Dosarul nuclear iranian: Teheranul anunţă discuţii bilaterale pregătitoare cu Washingtonul şi Moscova

Iranul va purta la 9 şi 10 iunie negocieri cu Statele Unite ale Americii la Geneva şi ulterior va discuta cu Rusia la Roma cu privire la dosarul nuclear, a anunţat sâmbătă Ministerul iranian de Externe, citat de AFP.

Va fi pentru prima dată când Iranul poartă astfel de negocieri în afara cadrului de discuţii cu marile puteri. Republica islamică a purtat negocieri bilaterale cu cele două ţări, dar în contextul şi pe marginea dialogului cu grupul '5+1' (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Negocierile bilaterale cu Rusia, programate la 11 şi 12 iunie, precum şi cele cu SUA, vizează pregătirea reluării dialogului cu grupul '5+1' la Viena la 16 iunie, a precizat ministrul, citat de agenţia oficială Irna. Delegaţiile iraniene de la Geneva şi Roma vor fi conduse de miniştri adjuncţi.

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a adăugat că diplomaţii iranieni pregătesc şi alte discuţii bilaterale cu membre ale grupului '5+1'. Experţii din Iran şi cei din grupul 5+1 au efectuat discuţii tehnice la Viena în această săptămână. Obiectivul este de a pregăti un acord global asupra programului nuclear iranian şi ridicarea unor sancţiuni internaţionale înainte de termenul-limită la 20 iulie.

În caz contrar, negocierile ar putea fi prelungite pentru o nouă perioadă de şase luni, după cum prevede acordul de la Geneva semnat în noiembrie 2013, intrat în vigoare în ianuarie, notează AFP. 

×
Subiecte în articol: iran iran program nuclear