x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două bombardiere americane au pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Chinei

Două bombardiere americane au pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Chinei

de Mediafax    |    26 Noi 2013   •   19:53
Două bombardiere americane au pătruns neautorizat în spaţiul aerian al Chinei

Două bombardiere americane de tip B-52 au pătruns în mod neautorizat în spaţiul aerian al Chinei, în Marea Chinei de Est, afirmă oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal.

Potrivit unor oficiali americani, cele două avioane de tip B-52 au zburat deasupra Mării Chinei de Est fără a informa Beijingul, contestând direct decizia Chinei de a extinde zona de securitate aeriană.

Avioanele au survolat noua Zonă chineză de identificare aeriană, un spaţiu instituit recent într-o regiune disputată între China, Coreea de Sud şi Japonia. Zborul militar a avut loc marţi dimineaţă (0.00 GMT, 2.00, ora României).

Zilele trecute, Beijingul a extins Zona de identificare aeriană pentru a include Arhipelagul Diaoyu, administrat de Japonia sub numele Senkaku, dar revendicat de China. De asemenea, în Zona extinsă de identificare aeriană este inclus şi Arhipelagul Ieodu, administrat de Coreea de Sud, dar revendicat de China.

Oficiali din cadrul Pentagonului avertizaseră că Statele Unite vor contesta direct noua zona de securitate aeriană chineză.

Cele două bombardiere B-52 au decolat de la baza aeriană americană din Insula Guam, nu au avut armament la bord şi au părăsit spaţiul aerian chinez fără incidente.

×
Subiecte în articol: b 52 bombardier B-52