În plină campanie electorală, într-o perioadă în care românii au devenit inamicii publici ai sistemului social şi al clasei politice germane, televiziunea publică ARD va prezenta un film documentar despre drama românilor din industria cărnii din Germania. Filmul, programat spre difuzare luni seara de la ora locală 22:45, prezintă umilirea, ameninţarea, şantajarea şi batjocura sistemului din industria cărnii din Germania la adresa unor oameni care muncesc zile întregi, uneori chiar şi noaptea, într-o ţară care se proclamă liderul Uniunii Europene. “Salarii mizere, condiţii inumane, umilinţă şi şantaj: ce se petrece în abatoare este mai mult decât exploatare. Vorbim despre trafic de persoane şi crimă organizată”, notează Suddeutsche Zeitung.
Ameninţări cu moartea
În rolul principal al documentarului se află o femeie aproape de 30 de ani dintr-un sat din România. Ea decide să îşi schimbe viaţa lucrând într-un abator din nordul Germaniei. Angajatorul ei este o firmă din Spania condusă tot de o româncă. Aceasta a încheiat un contract de închiriere a forţei de muncă către proprietarii abatorului. împotriva proprietarului firmei spaniole, un german, procuratura din oraşul Dusseldorf a deschis deja un dosar penal pentru evaziune fiscală. În speranţa că va rămâne cu mai mulţi bani, muncitoarea româncă s-a mutat într-o cameră cu alte trei conaţionale. Lucra 12 ore pe zi, uneori chiar şi noaptea. În momentul în care a solicitat un concediu, a fost dată afară. A încercat să îşi recupereze actele de la firma spaniolă pentru a le depune la Oficiul pentru Şomaj, însă s-a lovit de refuzul categoric al şefilor. Le-a atras atenţia că va apela la un avocat, moment în care au început ameninţările cu moartea. “Nu ţi-e teamă să mergi la un avocat? Se poate întâmpla să traversezi strada şi să te calce maşina. Ai putea să ajungi într-o groapă cu capul la doi metri de tine, chiar şi un picior puţin mai încolo. Asta se poate întâmpla chiar în România. Poate copilul tău va fi călcat de o maşină”, au sunat ameninţările, în timp ce femeie dădea asigurări că nu îi este teamă. “Dialogul pare desprins din cele purtate între membrii Mafiei sau între alţi băieţi răi, în nici un caz la un loc de muncă”, comentează jurnaliştii de la SZ.
Caracatiţă internaţională
Schimbul de replici dintre “sclav” şi “şef” este doar o mică parte din filmul “Sclavia salarială din Germania”. Autorii documentarului, Marius Meyer şi Michael Nieberg, au realizat mai multe filmări cu camera ascunsă la sediile firmelor intermediare din România, într-un demers menit să deconspire caracatiţa internaţională din industria cărnii. “Termenul exploatare este mult prea blând faţă de ce se întâmplă în realitate. Drama acestor oameni este rodul traficului de persoane şi al crimei organizate”, spune Mathiass Brummer, preşedintele sindicatului pentru industria cărnii din Oldenburg. Filmul arată şi oamenii din umbră care se plimbă în limuzine luxoase cu serviete pline de bani, în timp ce aceia care muncesc 150 de ore sunt remuneraţi cu câte 600 de euro. Dacă se îmbolnăvesc sunt daţi afară.
Armată de avocaţi
Cei care asigură cazarea acestor muncitori sunt implicaţi direct în “comerţul cu slavi”. “Locuinţe în condiţii inumane sunt închiriate pe sume frumoase. Mai nou sunt aduşi şi muncitori din Spania. Aceştia câştigă mai bine decât românii, dar sunt obligaţi să plătească mai mult pentru chirie, uneori chiar şi 400 de euro pentru un pat”, mai scrie sursa citată. Diferenţa faţă de muncitorii sezonieri, care stau câteva săptămâni la cules de căpşuni sau sparanghel, este că acei din industria cărnii vor să rămână pe termen lung. Abatoarele din Germania au deja avocaţi specializaţi în conflicte de muncă. Răspunsul-standard este că abatoarele nu îşi asumă nici un fel de responsabilitate, ei având un contract cu firma intermediară, care are îşi asumă toate responsabilităţile faţă de angajat. “Cu cât îi plăteşte firma intermediară pe angajaţi este o problemă care ţine strict de cele două părţi, la fel şi termenii contractuali, incluzând şi cazarea muncitorilor”, este răspunsul reprezentanţilor legali ai unor abatoare, citaţi în film.
Statul e cu ochii doar pe bani
“În industria cărnii nu mai putem vorbi despre cazuri izolate. Avem de-a face cu un sistem simptomatic care s-a instalat de ani de zile, iar opinia publică urmăreşte situaţia cu mirare şi indiferenţă. Traficul de persoane în branşa asta devine tot mai rafinat, cu urmări tot mai grave. Inclusiv proprietarii de bordeluri se numără printre actorii mafiei muncitorilor de împrumut”, a declarat judecătoarea Brigitte Koppenhofer în decembrie 2010, la capătul unui proces în care opt subcontractanţi ai aproximativ 1.000 de muncitori români au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea până la cinci ani. Acuzaţiile? Prejudiciu creat fiscului şi sistemului de asigurări sociale de aproape 15 milioane de euro. “Autorităţile nu anchetează salariile de dumping, nici sclavagismul, nici măcar condiţiile inumane de muncă, ci suspiciunea de evaziune fiscală, a neachitării taxelor şi impozitelor de ordinul milioanelor de euro. Totul se învârteşte în jurul banilor”, concluzionează jurnaliştii de la Suddeutsche Zeitung.