x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Drapelul Palestinei a fost arborat în fața sediului ONU

Drapelul Palestinei a fost arborat în fața sediului ONU

01 Oct 2015   •   11:10
Drapelul Palestinei a fost arborat în fața sediului ONU

Drapelul palestinian a fost arborat, miercuri, pentru prima dată la sediul ONU din New York, un eveniment cu puternică încărcătură simbolică menit să marcheze o nouă etapă către un stat independent, perspectivă care pare însă destul de îndepărtată, după cum notează AFP.

Drapelul palestinian, având culorile roşu, negru, alb şi verde, a fost ridicat la ora 13:00 (17:00 GMT) pe frontonul instituţiei internaţionale, alături de cele ale celor 193 de state membre ale ONU şi de cel al Vaticanului, care, ca şi Palestina, este stat nemembru cu statut de observator.

'Va fi o zi de emoţie şi de mândrie. Vom ridica drapelul nostru într-un gest paşnic care va aminti tuturor că dreptatea şi independenţa sunt posibile la capătul drumului', a scris liderul palestinian Mahmud Abbas, într-un articol publicat de Huffington Post în ajunul ceremoniei de miercuri.

Dar 'Naţiunile Unite trebuie să ne dea mai multă speranţă', a subliniat el, adăugând că problema palestiniană este 'cea mai veche' de la fondarea ONU acum 70 de ani. 'A venit timpul ca statul Palestina să-şi primească independenţa, să fie rezolvat paşnic conflictul israeliano-palestinian, aşa cum a fost promis cu mult timp în urmă', a mai scris liderul palestinian.

Mahmud Abbas a fost prezent la ceremonia de arborare a drapelului palestinian, care a avut loc imediat după ce el şi-a a ţinut discursul în faţa Adunării Generale a ONU.

Această ceremonie  a avut loc însă în contextul în care situaţia este cât se poate de sumbră - procesul de pace dintre Israel şi palestinieni este întrerupt de la eşecul din primăvara anului 2014 al medierii americane, Fâşia Gaza este un butoi cu pulbere, tensiunile se acumulează în Cisiordania ocupată, în timp ce, la Ierusalim, Esplanada Moscheilor, loc sfânt deopotrivă pentru musulmani şi evrei, este de mai multe săptămâni teren de confruntări între palestinieni şi poliţişti israelieni.

În acest context, soluţia avansată de comunitatea internaţională - două state, unul israelian şi unul palestinian, care să convieţuiască în pace şi securitate - pare o himeră.

Pe de altă parte, în discuţiile internaţionale rezolvarea conflictului israeliano-palestinian a căzut în plan secundar, prioritatea fiind acum lupta împotriva Statului Islamic, grupare jihadistă considerată ameninţarea mondială numărul unu.

Cu toate acestea, arborarea drapelului palestinian constituie un eveniment cu puternică încărcătură simbolică, la fel şi dezbaterile şi voturile din mai multe parlamente europene, din 2015, în favoarea recunoaşterii statului palestinian.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi zeci de oficiali străini au asistat la ceremonie. Unele state nu au avut însă reprezentanţi, dat fiind că rezoluţia din 10 septembrie prin care a fost aprobată arborarea drapelului palestinian la ONU a primit opt voturi negative şi 45 de abţineri. SUA şi Israel au votat împotrivă, la fel şi Canada şi Australia. Franţa, Rusia şi China au votat pentru. Marea Britanie şi Germania s-au abţinut.

Rezoluţia a constituit o nouă etapă după votul istoric din noiembrie 2012 în Adunarea Generală a ONU, când palestinienii au obţinut statutul de observator nemembru al Naţiunilor Unite. Întărit de acest statut, statul Palestina s-a alăturat mai multor agenţii internaţionale, precum şi Curţii Penale Internaţionale, chiar dacă nu este stat cu drepturi depline la ONU, deşi el este recunoscut de peste 130 de ţări. AGERPRES

×
Subiecte în articol: drapelul palestinian natiunile unite onu