Se poate spune ca Washingtonul s-a impus la Chicago. Presedintele american Barack Obama nu a mai prididea sa anunte decizii care mai de care mai avantajoase pentru toata lumea. Insa la o analiza mai detaliata a concluziilor summit-ului, pare a fi vorba mai degraba despre o redistribuire a unor obligatii ce implica costuri mari si pentru Alianta, si pentru America.
In acest sens, una dintre importantele decizii adoptate la reuniunea NATO de la Chicago a fost ca 14 tari membre ale Aliantei, intre care se numara si Romania, sa achizitioneze cinci avioane fara pilot – asa-numitele "drone' sau UAV - fara munitie, precum si echipamentele aferente de control si comanda, dupa cum a anuntat Casa Alba intr-un comunicat publicat pe site-ul sau de Internet. In afara de Romania, tarile care au incheiat acest acord sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Slovenia si evident, Statele Unite ale Americii.
Concept strategic
NATO se va ocupa de operarea si intretinerea sistemului. Fondurile financiare necesare acestor operatiuni vor fi contributii de la toti cei 28 de aliati, acest program fiind facut pe termen lung. Pentru fabricarea, "dronelor' a fot aleasa compania americana producatoare de echipament militar "Northrop Grumman', care a semnat deja cu NATO, la sfarsitul saptamanii trecute, inainte de inceperea reuniunii de la Chicago, un contract in valoare de 1,7 miliarde de dolari., dupa cum a scris Financial Times. Contra acestor costuri, Alianta va putea dispune de propriile sale "drone' de supraveghere.
In principiu, obiectivul vizeaza intarirea capacitatii de aparare a Aliantei in urmatorul deceniu si pastrarea conceptului strategic adoptat la Lisabona privind securitatea colectiva, dupa cum a declarat Obama, ieri, dupa incheierea reuniunii. Sistemul dronelor va fi complet functional abia in 2017.
De asemenea, Washingtonul a precizat ca Statele Unite i-au "insarcinat pe aliatii' lor "sa preia rolul de lider in apararea antiracheta. "Radarul nostru de aparare din Turcia va fi plasat sub control direct al NATO. Spania, Romania si Polonia au acceptat sa gazduiasca elemente-cheie ale sistemului american antiracheta, Olanda isi va actualiza radarele de care dispune si vom incerca sa obtinem contributii si din partea altor aliati', a mai spus Obama, tinand sa precizeze ca scutul antiracheta din Europa "nu este indreptat impotriva Rusiei', ci mai degraba acest sistem "se poate situa intr-o zona de cooperare cu Rusia.
Un succes
Obama a incheiat conferinta de presa de bilant de dupa reuniunea la nivel inalt de la Chicago cu concluzia ca NATO devine cu adevarat un ax al securitatii globale. "Ideea de baza este ca parasim Chicago cu un NATO mult mai puternic, mult mai capabil si mult mai pregatit pentru viitor'.
De aceeasi parere a fost si presedintele Traian Basescu care a afirmat ca, din punctul de vedere al Romaniei, summit-ul a fost un succes, pentru ca tara noastra si-a vazut incluse in Declaratia Consiliului NATO toate obiectivele stabilite in CSAT, anul trecut. "Dupa Chicago, avem un altfel de NATO. Unul care isi asuma si responsabilitati politice si tendinta acestei organizatii este sa devina o organizatie globala. A fost, in opinia mea, un summit care contureaza profilul politic, nu doar cel militar al Aliantei", a declarat Basescu la sosirea in tara.