x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E oficial - Britanicii recunosc

E oficial - Britanicii recunosc

de Anca Aldea    |    08 Mar 2006   •   00:00
E oficial - Britanicii recunosc

Guvernul britanic a cedat presiunilor si a recunoscut ca avioane secrete cu prizonieri irakieni si afgani la bord au aterizat la doua baze militare din zona Londrei. Tratamentele inumane aplicate detinutilor irakieni si afgani revin astfel in actualitate.

Intr-o scrisoare adresata liderului de curand ales al liberal-democratilor, Sir Menzies Campbell, Adam Ingram, ministru britanic al Fortelor Armate, recunoaste ca avioanele atribuite Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite au aterizat pe aeroporturi ale aviatiei militare. Ingram a recunoscut ca doua avioane - un Boeing 737 si un Gulfstream - atribuite CIA au aterizat de 14 ori in intervalul octombrie 2003 - mai 2004 pe pistele bazelor RAF de la Northholt, din vestul Londrei, si de la Brize Norton din Oxfordshire.

SUB AMENINTARE. Este prima data, scrie ziarul The Guardian, cand un responsabil de rang inalt face astfel de declaratii. Pana acum, in ciuda insistentelor parlamentarilor britanici, care au format chiar o comisie de anchetare a zborurilor, si ale presei de pe Tamisa, Executivul s-a incapatanat sa creeze un precedent in a confirma banuielile organizatiei americane pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), cea care, impreuna cu cotidianul Washington Post, a declansat scandalul in noiembrie 2004 si a inclus Romania pe lista tarilor pe teritoriul carora au aterizat aeronavele suspecte.

Raspunsul lui Ingram - scrie The Guardian - survine in contextul in care, saptamana trecuta, liberal-democratii amenintasera ca-l vor raporta pe ministrul Fortelor Armate ombudsmanului parlamentar daca va continua sa refuze sa ofere detalii legate de zborurile care ar fi transferat prizonieri din Irak si Afganistan in spatiul aerian britanic si de a-i fi torturat in inchisori secrete.

In timp ce la Londra se faceau dezvaluiri socante, organizatia HRW avertiza ca Statele Unite ascund, cu buna stiinta, identitatile unor prizonieri periculosi capturati in Irak si Afganistan. Prizonierii-fantoma, a caror existenta nu este oficial cunoscuta, ar fi mentinuti in detentie de catre CIA in locuri secrete.

RUMSFELD, IMUNITATE ABSOLUTA. Pe acest fundal, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, criticat pentru aplicarea unor tratamente inumane aplicate asupra detinutilor irakieni si afgani, ar putea scapa nepedepsit. Departamentul american al Justitiei a solicitat unui tribunal federal sa respinga dosarul in care Rumsfeld este considerat raspunzator pentru torturarea detinutilor din Irak si Afganistan. Asta pentru ca inalta institutie a invocat "imunitatea absoluta" pe care legea o acorda oficialilor federali in procesele civile.
×
Subiecte în articol: externe