x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economiile Germaniei şi Franţei au stagnat, Italia a revenit în recesiune. Analiştii, despre economia statelor din zona euro

Economiile Germaniei şi Franţei au stagnat, Italia a revenit în recesiune. Analiştii, despre economia statelor din zona euro

14 Aug 2014   •   10:57
Economiile Germaniei şi Franţei au stagnat, Italia a revenit în recesiune. Analiştii, despre economia statelor din zona euro
Sursa foto: BORIS

Economia germană a înregistrat o contracţie neaşteptată în trimestrul al doilea, prima din ultimele 12 luni, ceea ce ridică noi semne de întrebare cu privire la relansarea economiei europene în condiţiile în care datele statistice arată că Italia a revenit în recesiune iar economia franceză a stagnat din nou, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat joi că în perioada aprilie-iunie 2014 Produsul Intern Brut al Germaniei, prima economie europeană, a înregistrat un recul de 0,2% comparativ cu primul trimestru. Contribuţia negativă a comerţului exterior, care în mod tradiţional este motorul de creştere al economiei germane, şi a investiţiilor, în special cele în sectorul construcţiilor, sunt de vină pentru scăderea PIB-ului, a precizat Destatis.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca economia germană să stagneze în perioada aprilie-iunie după ce în primul trimestru al acestui an prima economie europeană a înregistrat o creştere de 0,7% datorită temperaturilor favorabile din timpul iernii.

'Este posibil ca economia germană să fi intrat într-o uşoară recesiune din cauza crizelor' a declarat Ferdinand Fichtner, economist la think thank-ul german DIW.

Singura veste bună pentru economia germană în al doilea trimestru a venit din partea cererii interne. Consumul public a crescut uşor iar consumatorii au profitat de pe urma unei pieţe a muncii solide, salariile crescute şi inflaţia scăzută determină o creştere a cheltuielilor de consum, a informat Destatis.

Analiştii se aşteaptă ca noile date privind evoluţia PIB-ului în al doilea trimestru, ce urmează a fi date publicităţii în cursul acestei zile de Eurostat, să arate modul în care criza din Ucraina afectează economia statelor din zona euro.

Autorităţile italiene au anunţat încă de săptămâna trecută că Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,2% în al doilea trimestru. De asemenea, Institutul naţional de statistică din Franţa (Insee) a anunţat joi că economia franceză a stagnat în al doilea trimestru, la fel ca şi în primele trei luni, din cauza scăderii investiţiilor companiilor precum şi a unei contribuţii negative a comerţului exterior. Noile date statistice l-au determinat pe ministru francez de Finanţe, Michel Sapin, să recunoască că Franţa va rata ţinta de deficit public pentru acest an.

În pofida scăderii surprinzătoare înregistrată de economia germană în trimestrul al doilea, autorităţile de la Berlin mizează pe ansamblul acestui an pe o creştere de 1,8%, de aproape patru ori mai mult decât cea de 0,4% înregistrată anul trecut.

×