x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ecuadorul acuză abuzurile soldaţilor americani

Ecuadorul acuză abuzurile soldaţilor americani

16 Mai 2009   •   00:00

Comisia afacerilor externe a Parlamentului ecuadorian a iniţiat o anchetă - vineri - ca urmare a unei serii de plângeri împotriva soldaţilor americani dislocaţi în această ţară, acuzaţi că ar fi comis abuzuri asupra populaţiei locale, informează AFP.



Parlamentarii îi vor audia săptămâna viitoare pe reclamanţii care susţin că soldaţi americani ar fi scufundat o navă de pescuit ecuadoriană, provocând dispariţia celor 15 membri ai echipajului. Alte reclamaţii provin de la nişte prostituate care afirmă că ar fi fost bătute de soldaţi americani.

'Este indispensabil să se verifice aceste grave acuzaţii', a declarat Marco Martinez, preşedintele comisiei, subliniind că vor fi audiaţi şi militarii americani vizaţi.

Decizia de a se demara ancheta intervine după ce guvernul ecuadorian a anunţat retragerea definitivă - până în luna noiembrie - a trupelor americane staţionate de zece ani la baza Manta de pe coasta Oceanului Pacific. Preşedintele Ecuadorului, socialistul Rafael Correa, anunţase anul trecut Washingtonul că nu doreşte să prelungească concesiunea acordată din 1999 SUA asupra bazei Manta.

Ansamblul operaţiunilor luptei antidrog, efectuate de la această bază, au permis capturarea a peste 1.600 de tone de cocaină în 10 ani, potrivit |Ambasadei SUA la Quito.

×
Subiecte în articol: externe