x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Edison: Omul care a dat ochi luminii

Edison: Omul care a dat ochi luminii

de Mihaela Biliovschi    |    10 Oct 2008   •   00:00
Edison: Omul care a dat ochi luminii

Omenirea îl recunoaşte drept inventator fără seamăn. În opinia lui, Geniul e făcut din 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie. În luptă directă cu un Christophor Columb, Galileo Galiei, Da Vinci şi alţii, el a fost declarat "Omul Mileniului". Thomas Alva Edison a lăsat lumii o moştenire fără de preţ. Între sutele de invenţii pantentate se numără scaunul electric, păpuşa vorbitoare şi fonograful. E pionierul aparaturii ce a făcut posibil "Hollywoodul".



Omenirea îl recunoaşte drept inventator fără seamăn. În opinia lui, Geniul e făcut din 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie. În luptă directă cu un Christophor Columb, Galileo Galiei, Da Vinci şi alţii, el a fost declarat "Omul Mileniului". Thomas Alva Edison a lăsat lumii o moştenire fără de preţ. Între sutele de invenţii pantentate se numără scaunul electric, păpuşa vorbitoare şi fonograful. E pionierul aparaturii ce a făcut posibil "Hollywoodul".

CARIERÂ.  În şcoală a avut "bafta” să dea peste un profesor-preot, care l-a catalogat drept un "zevzec", un "minte tulbure", un zăpăcit. Thomas Edison a fost dat afară din şcoală, dar a avut ambiţia să continue studiile acasă, ajutat de maică-sa. La vârsta de 12 ani a improvizat un laborator de chimie, taman în podul casei. A citit tot ce a prins, a învăţat aplicând teoria în practică şi practica a dus-o la excelenţă. Tot la 12 ani vindea mere şi ziare ca să-şi scoată bani de cărţi. De ziaristică s-a lipit ca musca de dulceaţă şi, la 15 ani, de unul singur, printa, publica şi vindea săptămânalul "Herald". Totul se petrecea în tren, colindând împrejurimile zi şi noapte, adunând ştiri, investigând, intervievând. Doi ani mai târziu îşi găsise un job adevărat, operator de telegraf. Aici şi-a pus mintea la lucru şi a inventat telegraful cu două mesaje, ca să grăbească ritmul de comunicare. În scurt timp îşi pusese amprenta pe ceea ce se numea "telegraful cu opt mesaje". Veştile aveau să zboare!

VRĂJITORUL.  În cariera de adult, Edison a început prin construirea primului laborator industrial de cercetare al vremii, în Menlo Park, New Jersey. Şi-a propus să facă bani – mulţi bani - din invenţiile sale şi a dat startul în forţă alături de o echipă de ingineri. Vestea s-a dus repede, oamenii au aflat că în Menlo Park se nasc minuni. Contemporanii l-au numit "Vrăjitorul".
La vârsta de 23 de ani, Edison a fost luat total pe neaşteptate când i s-a oferit un cec de 40.000 de dolari - echivalentul a peste jumătate de miliard de dolari astăzi. Invenţia sa, numită "Universal Stock Ticker", a fost achiziţionată de un afacerist cu viziune.

LUMINÂ ÎN NY CITY. Spre dezamăgirea multora, trebuie să spunem că Thomas Edison NU a inventat becul. El doar i-a îmbunătăţăţit calitatea şi l-a făcut viabil din punct de vedere comercial şi a scos bani de pe el.
Istoricii încă se contrazic încercând să arate cu degetul un singur om care a inventat becul. În realitate au fost peste 20 de capete bombate care, de-a lungul timpului, s-au străduit să dea viaţă lămpii incandescente. Doar Edison a finalizat proiectul cu succes. A testat peste 3.000 de filamente din materiale diferite până să-l găsească pe cel mai rezistent. Puţin după aceea şi-a ales un cartier de lângă Wall Street în New York – unde se aflau principalii săi finanţatori – şi a construit minunea: primul Sistem Integrat de Iluminat Electric. Abia această invenţie i-a adus faimă şi bani pe măsură lui Thomas Edison, considerată cea mai importantă invenţie a sa pentru omenire.    

RĂZBOI  ELECTRIC.  Nu încape îndoială că Edison a iubit cel mai mult trei lucruri: banii, banii şi ingineria. O invenţie fără valoare financiară o numea pierdere de timp. Iar când afacerile i-au fost ameninţate de concurenţă, a inventat teribilul scaun electric. Şi publicitatea negativă.

CUM A FOST.
Thomas Edison şi George Westinghouse – şi el pionier al industriei electrice- au fost adversari. Edison promova şi comercializa Curentul Direct (DC) iar Westinghouse făcea business din Curentul Alternativ (AC). Când consumatorii au decis că AC e mai practic decât DC,  Thomas Edison a început o campanie de denigrare a concurenţei cum nu s-a mai văzut.

În acest scop a inventat scaunul electric. Ca să "ucidă" concurenţa. Ideea era să arate consumatorilor cât de periculos este curentul lui Westinghouse. Pentru a fi şi mai convingător, Edison a cerut angajaţilor să execute public animale prin electrocutare, cu ajutorul scaunului electric. Astăzi Curentul Direct este folosit destul de rar. De exemplu, reţeaua de Metrou din New York mai este şi astăzi alimentată la Curent Direct. Edison a pierdut.

INVENŢII.  Prin numărul mare de invenţii patentate, Edison este considerat cel mai mare inventator al tuturor timpurilor. Nu se ştie cu exactitate câte îi aparţin, dar numărul se află undeva între 1100 şi 1300. Prima invenţie patentată a fost recorderul de voturi, pe care l-a aruncat în cele din urmă la coşul de gunoi. Congresmanii vremii au respins maşinăria pe motiv că număra voturile "prea repede". Invenţia care i s-a lipit lui Edison de suflet a fost fonograful. A lucrat la el cu pasiune şi viziune.

ÎNCĂLŢAT, DECI  MUNCESC.  În viaţa de zi cu zi, Edison a fost un pic ciudat. Soţia a sa Mina –povestesc istoricii - se plângea mereu că soţul ei inteligent şi milionar doarme pe jos, în laborator, pe la umbra copacilor şi, în general, pe unde apucă. Câte 15-20 de minute îi erau suficiente pentru a-şi reîncărca bateriile. Femeie ambiţioasă, Mina a insistat până când soţul a acceptat să-i fie adus un pat, chiar în birou. Ca să doarmă civilizat. O singură condiţie a avut Edison: să-l lase să doarmă cu picioarele-n pantofi. În mintea lui cosidera că este în timpul muncii, atât timp cât este încălţat.
O altă ciudăţenie a lui Edison a fost stângăcia în a conduce autovehicule. Prima tentativă - şi ultima - de a mânui volanul s-a petrecut pe un model scos de prietenul Ford. Cum a pus piciorul pe pedală, cum a şi ajuns în şanţ. De atunci, Edioson a cumpărat toate modelele de maşini scoase de Henry Ford. Dar şi-a achiziţionat şi şofer.

FILMUL.  O dată ce-a inventat fonograful, practic nu a fost decât un "strănut" până la punerea în scenă a primului film. Industria ce produce profit de miliarde l-a avut la bază tot pe Edison alături de prietenul său George Eastman - care dezvoltase filmului fotografic. La început filmele celor doi erau brute, mute şi  durau aproximativ 40-80 de secunde. Primul actor de film în mişcare a fost Fred Ott, un angajat al lui Edison. Filmul s-a numit "Strănutul" şi a fost produs în "Black Maria" –primul studio din lume, amenajat tot de Edison. Sursă de lumină era, la acea vreme, doar soarele. Studioul a fost construit pe scripeţi, ca să poată fi orientat după lumină.

FORT MYERS.  Edison a avut două rezidenţe. Una în New Jersey, iar cealaltă în Fort Myers, Florida. Aici a căutat linişte ca să creeze. Împreună cu vecinul său, Henry Ford şi cu Harvey Firestone a pus bazele unei întregi cercetări ştiinţifice pentru descoperirea resurselor naturale de producţie a cauciucului. Eşecul a fost împărţit tot în mod egal.

Astăzi, ambele rezidenţe sunt deschise publicului. În Fort Myers, angajaţii muzeului spun povestea lui Edison cu patos şi uimire, încă. Rezidenţa este înconjurată de un mic paradis al naturii, copaci şi plante din cele mai diverse specii, aduse de Edison de peste tot din lume.  VEDETA. Copacul "Banyan" este vedeta grădinii. Harvey Firestone i l-a adus din India în 1925, planta avea jumătate de metru. L-au plantat, l-au udat şi-au sperat să scoată cauciuc din copacul minune. Au reuşit, după ani de zile. O reuşită amară, deoarece produsul final nu a fost fezabil din punct de vedere economic. Ori succesul se traduce numai în dolari. Copacul a continuat să crească. Astăzi se întinde pe 4000 de metri pătraţi şi se crede că este al doilea din lume, ca dimensiune. "E un copac inteligent, spune ghidul. Crengile simt când dedesubt este ciment şi, fie întrerup creşterea rădăcinilor, fie nu cresc rădăcini deloc," şi arată cu degetul spre crengile amputate natural atârnate deasupra cărării pavate. Copacul banyan se întinde ca o iederă, dar pe orizontală. Crengile dau rădăcini noi care cresc din sus spre sol. Odată ajunse la pământ, rădăcinile produse de crengi se înfig formând un nou copac.   

Thomas Alva Edison a văzut lumina lumii pe 11 februarie, în Ohio, SUA. Nu a vorbit decât la vârsta de patru ani. A avut probleme de auz mai toată viaţa sa, începând din copilărie. La bătrâneţe Edison ajunsese surd cu urechea stângă şi doar 10% activitate la urechea dreaptă. El nu a considerat acest lucru un handicap. Se lăuda că surzenia l-a ajutat să se concentreze mai mult pe munca sa şi mai puţin pe vorbele inutile.

A murit la 18 octombrie 1931, în ziua în care era aniversată invenţia becului incandescent.  America a stins lumina pentru cel puţin un minut în ziua înmormântării lui.

Puţini ştiu că Henry Ford a fost, poate, cel mai apropiat prieten al lui Thomas Edison.
FORD a avut un vis şi-o copilărie săracă. Mecanic pur-sânge, şi-a propus să inventeze mecanismul prin care să pună în mişcare "căruţa fără cai". Devenise angajat al "Edison Illuminating Company" în 1893 şi muncea la producerea şi perfectarea invenţiilor. Într-o zi, Ford şi-a întâlnit şeful în persoană şi i-a cerut un autograf pe un poster, ca să îl pună în biroul său. Între timp, Ford lucra la visul său şi, în 1899, deja crease o maşină operaţională. Edison l-a somat atunci. Fie continuă invenţia sub proprietatea "Edison Illuminating Company", fie demisionează şi porneşte pe cont propriu. În 1903, Ford a încorporat "Ford Motor Company" împreună cu soţia sa şi alţi câţiva investitori.

Cumva geniile s-au atras, Edison şi Ford s-au respectat reciproc, devenind buni prieteni peste câţiva ani. În 1916, Ford a cumpărat proprietatea din Fort Myers, chiar lângă casa de vacanţă a lui Edison. Nimic nu le-a trebuit în plus celor doi, decât laboratorul, vinul și pianul. Îngrijitorii de la rezidenţă erau obişnuiţi să audă muzică săltăreaţă în fiecare seară de weekend, cei doi şi nevestele lor compunând chiar propriile melodii.

Ford a murit în 1947, la aproape 84 de ani. A fost comemorat ca patriot, filantrop, filosof, reformator, economist şi profesor. Este adesea prezentat ca simbol al individualismului şi geniu al productivităţii. Cea mai importantă invenţie a lui Ford a fost linia de asamblare folosită pentru producerea în masă a autovehiculelor.

Citate celebre semnate Thomas Edison
  • "Mă descurajez doar când mă gândesc la toate lucrurile pe care aş vrea să le fac... Şi la puţinul timp pe care îl am”.
  • "O idee bună nu se pierde nicioadată. Posesorul ei poate muri, însă ideea va renaşte oricând în mintea altcuiva”.
  • "Până când omul nu va duplica un fir de iarbă, natura poate râde în hohote la aşa numita lui cunoştinţă ştiinţifică”.
  • "Aş vrea să pot să trăiesc 300 de ani, cred că am idei cât să muncesc pe-atâta”.

×
Subiecte în articol: externe ford thomas edison thomas edison