x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Efectele caniculei în SUA. Mii de pești morți au apărut pe plajele din Golful Mexic

Efectele caniculei în SUA. Mii de pești morți au apărut pe plajele din Golful Mexic

de Anastasia Paul    |    15 Iun 2023   •   20:15
Efectele caniculei în SUA. Mii de pești morți au apărut pe plajele din Golful Mexic
Sursa foto: Hepta

Pe coasta Golfului Texas au apărut mii de pești morți întrucât nu au mai putut să respire din cauza nivelurilor scăzute de oxigen din apă.

Dezastrul s-a petrecut weekendul trecut, când viețuitoarele marine au apărut în regiunea Brazoria, din statul Texas-SUA, la circa 64 de kilometri sud de orașul Houston, potrivit autorităților locale, citate de theguardian.com. 

Fenomenul apare frecvent din cauza temperaturilor crescute din timpul verii. Cercetătorii spun că tot mai mulți pești vor muri ca urmare a încălzirii vremii, canicula provocând scăderea nivelului de oxigen în lacurile din SUA și Europa. 

Reducerea oxigenului din apă are loc în același timp cu fotosinteza, procesul prin care plantele transformă lumina soarelui, apa și dioxidul de carbon în oxigen. Când există mai puțină lumină solară, fotosinteza încetinește. Însă plantele și animalele din apă continuă să consume oxigen în același ritm, scăzând concentrația, porivit specialiștilor în faună sălbatică din Texas. 

Menhadenul din Golful Texas (o specie de pește din Oceanul Atlantic), pe care pescarii îl folosesc în mod obișnuit pentru momeală, este specia cea mai afectată. 

Katie St Clair, managerul universității Texas A&M din Galveston, spune că menhadenul este preferat de viețuitoarele marine iar „prin această moarte a peștilor, există un impuls uriaș de nutrienți în mediu”. 

„Este un fel de cerc al vieții”, a explicat ea.

Plaja Quintana a fost în mare parte curățată de peștii morți, cu excepția celor pe care utilajele nu i-au putut îndepărta.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: texas plaja pesti canicula golful mexic