x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Efectele memorandumului de la Minsk: Armata ucraineană îşi retrage armamentul greu din Doneţk şi Lugansk

Efectele memorandumului de la Minsk: Armata ucraineană îşi retrage armamentul greu din Doneţk şi Lugansk

22 Sep 2014   •   14:48
Efectele memorandumului de la Minsk: Armata ucraineană îşi retrage armamentul greu din Doneţk şi Lugansk

Armata ucraineană se pregăteşte să-şi retragă armamentul greu din zona de conflict, conform planului de pace semnat sâmbătă la Minsk între părţile beligerante.

"În ultimele 24 de ore, doi soldaţi au fost ucişi şi doi au fost răniţi" în estul Ucrainei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru securitate şi apărare, Andrei Lîsenko, potrivit AFP, citată de Agerpres. Aceste pierderi în rândul forţelor armatei ucrainene ridică la 39 numărul soldaţilor şi civililor ucişi în lupte de la instaurarea, la 5 septembrie, a regimului de încetare a focului.

Potrivit lui Lîsenko, armata ucraineană a început să pună în practică cele nouă puncte ale memorandumului de la Minsk, semnat sâmbătă de către Kiev şi rebeliunea prorusă şi care prevede crearea unei zone tampon de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front, o interdicţie de survol a regiunilor separatiste şi retragerea artileriei celor părţi aflate în conflict. 'Ne pregătim să retragem armamentul greu la 15 kilometri', a afirmat Andrei Lîsenko.

Duminică, el declara că instituirea unei zone tampon va fi posibilă numai după ce se va ajunge la o încetare totală a focului în regiunile separatiste. În ultimele 24 de ore, 'nu am constatat încălcări ale frontierei ucrainene şi nici a spaţiului nostru aerian. În acelaşi timp, nu au existat tiruri dinspre teritoriul rus, ceea ce arată punerea în practică (de către Rusia) a punctelor din planul de pace adoptat la iniţiativa preşedintelui ucrainean', a explicat Lîsenko.

Aproximativ 2.900 de persoane au pierit în conflictul cu care se confruntă de cinci luni regiunile Doneţk şi Lugansk din estul separatist al Ucrainei, aminteşte agenţia de presă citată.

×