x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Efectul coronavirus: Uniunea Europeană suspendă relocarea refugiaţilor

Efectul coronavirus: Uniunea Europeană suspendă relocarea refugiaţilor

21 Mar 2020   •   21:10
Efectul coronavirus: Uniunea Europeană suspendă relocarea refugiaţilor

Comisia Europeană a suspendat temporar implementarea programelor de relocare a refugiaţilor din taberele din Grecia şi Italia, ca urmare a pandemiei de coronavirus, dar plănuieşte să continue procesul în scurt timp, a declarat un oficial european pentru agenţia TASS.

 „În situaţia actuală suntem forţaţi să suspendăm procesul de relocare, în principal cel de relocare a minorilor neînsoţiţi, ca urmare a înăspririi regulilor de sănătate publică din statele membre pe fondul pandemiei. Cu toate acestea, discutăm cu statele membre pentru a relua procesul de îndată ce situaţia o va permite”, a declarat oficialul.

Totodată, acesta a confirmat că situaţia de la graniţa Greciei cu Turcia a revenit la normal şi că Ankara continuă să îşi respecte obligaţiile privind limitarea numărului de refugiaţi care ajung pe teritoriul Uniunii.

Uniunea Europeană desfăşoară în prezent cel puţin două programe de relocare a migranţilor. Unul dintre ele prevede relocarea a 160.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia. Programul a fost aprobat în 2015 dar nu a fost încheiat nici în prezent. Cel de-al doilea program prevede relocarea de urgenţă a minorilor care au sosit singuri pe teritoriul UE.

Decizia de suspendare a relocării vine în contextul în care Italia, care găzduieşte un număr foarte mare de migranţi, a devenit ţara cu cel mai mare număr de decese cauzate de pandemia de coronavirus, iar o relocare a refugiaţilor ar putea grăbi extinderea pandemiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ue coronavirus