x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Turciei face prima vizită în Egipt din ultimii 10 ani pentru a discuta despre Gaza

Președintele Turciei face prima vizită în Egipt din ultimii 10 ani pentru a discuta despre Gaza

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2024   •   23:45
Președintele Turciei face prima vizită în Egipt din ultimii 10 ani pentru a discuta despre Gaza
Sursa foto: Hepta

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, face miercuri prima călătorie în Egipt din ultimii 10 ani pentru a discuta despre criza din Gaza. La aeroport, el a fost întâmpinat de președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, potrivit CNN.

Precedenta vizită a președintelui Turciei în Egipt a fost în 2012. Erdogan urmează să discute cu Sisi despre situația din Fâșia Gaza, inclusiv despre o potențială încetare a focului și furnizarea de ajutor, potrivit unui purtător de cuvânt al președinției egiptene.

Legăturile diplomatice dintre cele două țări s-au stricat în 2014 după ce actualul președinte egiptean Abdel Fattah el-Sisi, atunci când era șef al forțelor armate, a contribuit la înlăturarea de la puterea a președintelui islamist Mohamed Morsi.

Erdogan avea legături strânse cu Morsi și l-a numit pe Sisi un „tiran ilegitim”.

Relația a continuat să se deterioreze, iar în 2020 Egiptul a semnat un acord maritim cu principala rivală a Turciei, Grecia. De aceea, vizita actuală este considerată de experți un punct de cotitură în relațiile dintre cele două țări.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Egipt erdogan gaza