x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egiptenii, chemaţi la urne pentru ultima fază a alegerilor legislative

Egiptenii, chemaţi la urne pentru ultima fază a alegerilor legislative

03 Ian 2012   •   06:06
Egiptenii, chemaţi la urne pentru ultima fază a alegerilor legislative

Aproximativ 15 milioane de alegatori egipteni sunt chemati la urne pentru a-si desemna deputatii, acestia reprezentand ultima treime a electorilor care voteaza in cadrul unui scrutin maraton dominat de formatiunile islamiste.

Birourile de vot s-au deschis la ora locala 08:00 (08:00 ora Romaniei) si vor ramane asa timp de doua zile, in noua dintre cele 27 de guvernorate ale celei mai populate tari din lumea araba, care numara peste 82 de milioane de locuitori.

Aceste alegeri sunt primele de la inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak, in februarie.

A treia si ultima zona de vot pentru Adunarea Poporului (Camera Deputatilor) include in special Sinai, o regiune instabila de la granita cu Israelul si Fasia Gaza, unde se afla si numeroase complexuri turistice ca Sharm el-Sheikh.

Guvernatoratele Egiptul Superior si de Mijloc, cu populatie crestina copta, cum ar fi Minya sau Qena, sunt chemate la urne intr-un climat marcat in ultimele luni de multiple tensiuni cu populatia musulmana, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Fostii sustinstori ai fostului presedinte Hosni Mubarak, gratie puternicelor lor retele locale, ar putea sa fie alesi in zonele rurale din Delta sau Valea Nilului.

Un al doilea tur este prevazut saptamana viitoare pentru o treime dintre deputatii alesi prin scrutin uninominal, ceilalti fiind alesi prin scrutin proportional pe liste.

Alegerile au inceput la 28 noiembrie, in special in cele doua mari orase ale tarii, Cairo si Alexandria.

Rezultatele inregistrate pana in prezent in primele doua treimi ale tarii se traduc printr-o dominatie clara a islamistilor, care au obtinut aproximativ 65 la suta din voturi.

Alegerea deputatilor va fi urmata, incepand cu 29 ianuarie, de cea a senatorilor. Viitorul Parlament egiptean va trebui sa desemneze o comisie care sa redacteze o noua Constitutie.

Armata, care a preluat puterea dupa inlaturarea lui Mubarak, in februarie, urmeaza sa predea conducerea tarii unei puteri civile dupa alegerile prezidentiale prevazute inainte de sfarsitul lui iunie. (V.M.)

×