x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ElBaradei critică modul SUA de a aborda Egiptul

ElBaradei critică modul SUA de a aborda Egiptul

06 Feb 2011   •   09:18
ElBaradei critică modul SUA de a aborda Egiptul
150381-.jpgAr fi un "regres major" dacă Statele Unite i-ar sprijini fie pe preşedintele egiptean Hosni Mubarak, fie pe vicepreşedintele Omar Suleiman pentru a conduce un guvern de tranziţie, a declarat Mohamed ElBaradei, un diplomat veteran şi activist de frunte al opoziţiei.

ElBaradei a fost întrebat asupra unor relatări potrivit cărora Washingtonul i-ar putea sprijini fie pe Suleiman, fie pe Mubarak să conducă un guvern de tranziţie. "Dacă acest lucru este adevărat... vă pot spune că ar fi un regres major", a declarat pentru Reuters, într-un interviu telefonic de la Cairo.

"Dacă ceea ce aud astăzi este adevărat, atunci ar cădea ca plumbul peste oamenii care demonstrează", a precizat ElBaradei, potrivit Agerpres.

Statele Unite au semnalat sâmbătă că ar dori o tranziţie ordonată de putere în Egipt ce l-ar face pe Mubarak să rămână preşedinte până în septembrie, o schimbare aparentă de politică ce i-ar putea înfuria pe protestatarii care cer ca el să demisioneze chiar acum.

"Să aud... că Mubarak ar trebui să rămână şi să conducă procesul de schimbare şi că procesul de schimbare ar trebui să fie în primul rând condus de consilierul său militar cel mai apropiat, care nu este cea mai populară persoană în Egipt, fără a împărţi puterea cu civilii, ar fi foarte, foarte dezamăgitor", a declarat ElBaradei.

ElBaradei a spus că nu crede că demonstraţiile încep să îşi piardă din avânt, deşi el este îngrijorat că situaţia ar putea deveni şi mai sângeroasă.

"Există desigur puţină oboseală peste tot", a spus el, adăugând că există un "nucleu dur" de demonstranţi ce nu ar renunţa atât timp cât Mubarak este la putere.

"Ar putea să nu fie în fiecare zi, dar ceea ce aud este că ei ar putea demonstra la fiecare două zile", a declarat ElBaradei. "Diferenţa este că ei ar deveni şi mai furioşi şi mai brutali. Şi nu vreau să văd că totul se transformă dintr-o frumoasă, paşnică revoluţie într-o revoluţie sângeroasă".

ElBaradei a sugerat că Statele Unite nu par să aibă o politică clară asupra Egiptului.

"Se pare că voi, Statele Unite, le răspundeţi mai degrabă doar celor care sunt acum mai puternici decât să aveţi o poziţie principială, ceea ce ar fi pentru mine personal dezamăgitor şi pentru toţi oamenii care demonstrează", a conchis el.

×