"Dreptul elveţian nu autorizează exproprierea averilor private fără despăgubire dacă originea lor nu este ilegală. O asemenea confiscare ar fi contrară ordinii juridice, în special garanţiilor constituţionale, şi obligaţiilor internaţionale ale Elveţiei", arată grupul de lucru pentru examinarea acestei probleme, după ce activele rusești au fost înghețate, ca replică la războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, guvernul de la Berna spune că va analiza situația în continuare, fiind presată de statele occidentale. Rezervele valutare ale Băncii Centrale ale Rusiei, precum și alte bunuri ale federației, au fost blocate.
Elveția s-a alăturat unora dintre sancțiunile impuse Moscovei de statele occidentale, ceea ce a stârnit însă nemulțumiri pe plan intern, legate de neutralitatea țării.
UE a înghețat active de circa 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruși și a blocat accesul Băncii Centrale de la Moscova la 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare și în aur.
"Vom urmări oligarhii care încearcă să-şi disimuleze sau să-şi vândă activele pentru a eluda sancţiunile. Şi, împreună cu statele membre, vom revizui activele îngheţate ale Băncii Centrale ale Rusiei în UE. Trebuie să ştim unde se află, şi cantitatea lor. Aceasta este crucial în vederea posibilei folosiri a activelor ruseşti pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei", a spus Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
De cealaltă parte, aceste decizii sunt considerate de Rusia un furt și amenință cu procese.