x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţia oferă milionarilor un paradis departe de săraci

Elveţia oferă milionarilor un paradis departe de săraci

22 Iun 2009   •   00:00

Planurile cantonului elveţian Obwalden de a atrage super-bogaţii prin oferirea posibilităţii de a cumpăra proprietăţi pe teritoriul acestuia a generat o dispută politică şi acuzaţii că Elveţia duce o politică de apartheid.



Cantonul respectiv plănuieşte să lanseze 'zone speciale de locuit' pentru milionari pentru a-şi creşte veniturile luate din impozite, notează cotidianul britanic The Guardian, citat de Agerpres. Asemenea altor cantoane considerate paradisuri fiscale, Obwalden duce lipsă de venituri ca urmare a concurării cu alte jurisdicţii pentru oferirea celor mai mici cote de impozitare.

Rezultatul a fost o scădere drastică a veniturilor încasate din impozite în condiţiile în care companiile, profitând de impozitele scăzute, îşi amplasau doar căsuţa poştală în respectivul canton, fără a contribui cu nimic la economiile locale deoarece locuiau în altă parte.

Răspunsul cantonului Obwalden la această situaţie a constat în ridicarea interdicţiei de a construi pe terenuri rezervate anterior pentru agricultură, oferindu-le bogaţilor şansa de a-şi construi proprietăţi pentru un teren protejat, cu promisiunea unor privelişti spectaculoase la lac şi la munţi.

Casele vor fi însă construite pe terenuri care nu sunt de obicei accesibile cetăţenilor obişnuiţi, ceea ce a dus la acuzaţii că politica cantonului îi discriminează pe cetăţenii mai puţin înstăriţi în favoarea celor bogaţi.

'Aceste zone speciale de locuit nu sunt altceva decât o formă de apartheid', este de părere social-democratul Moritz Leuenberger, ministrul transportului şi mediului din Elveţia.

Potrivit The Guardian, mulţi susţin că încercarea de a-i atrage pe bogaţi distruge comunităţile existente în aceste zone, în condiţiile în care cei cu venituri obişnuite vor fi obligaţi să părăsească respectivele zone ca urmare a creşterii preţurilor.

Locuitorii cantonului Obwalden vor avea probabil şansa de a vota în privinţa acestei politici a zonelor speciale, într-un referendum, la sfârşitul acestui an.

Fermierii şi Partidul Verde s-au alăturat campaniei de oprire a creării acestor zone speciale, însă legiuitorii din Obwalden au răspuns criticilor susţinând că cei bogaţi ar trebui să aibă o paletă mai largă de alegeri.

Obwalden şi-a redus taxele cu un sfert în urmă cu trei ani, micşorând taxa pe corporaţii la 6,6% şi impozitul local la 1,8 %, ca urmare a presiunii din partea locuitorilor, în condiţiile în care 90 la sută dintre aceştia au votat în favoarea acestui lucru în urma unui referendum. De asemenea, cantonul a introdus şi cota unică de impozitare.

Pe de altă parte, deşi pe hârtie 400 de noi companii s-au mutat în zonă ca rezultat al acestor schimbări, majoritatea sunt doar cu căsuţa poştală în canton, fără a oferi locuri de muncă localnicilor sau a impulsiona consumul în regiune. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe