x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveţia rămâne fără minarete, a decis CEDO

Elveţia rămâne fără minarete, a decis CEDO

de Marina Constantinoiu    |    08 Iul 2011   •   12:41

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a respins doua solicitari depuse de musulmani care se opun recentei modificari a Constitutiei elvetiene, care interzice construirea de minarete, relateaza AFP.

Solicitantii sustineau ca aceasta modificare constitutionala este incompatibila cu Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, pe care CEDO are ca misiune sa o faca respectata.

Reclamantul din primul dosar, Ouardiri, a fost purtator de cuvant al moscheii din Geneva intre 1978 si 2007. Reclamantii din al doilea dosar erau trei asociatii si o fundatie musulmana de drept elvetian.

La 8 iulie 2008, o initiativa populara "Contra constructiei de minarete', insotita de 113.540 de semnaturi ale cetatenilor, a fost depusa la Cancelaria federala (Guvernul elvetian). Sustinuta de partidul UDC al dreptei populiste si micul partid crestin de dreapta UDF, ea a fost aprobata la 29 noiembrie 2009 de 57,5% dintre electori.

Noul articol al Constitutiei elvetiene stipuleaza ca "este interzisa constructia de minarete'.

Reclamantii au depus plangerile la CEDO in decembrie 2009, sustinand ca interzicerea construirii de minarete ar constitui o incalcare a libertatii religioase si o discriminare.

Dar pentru judecatorii de la Strasbourg, reclamantii se plangeau in special pentru faptul ca decizia constitutionala litigioasa le afecteaza convingerile religioase, dar nu demonstreaza ca aceasta ar avea un efect anume asupra lor direct.

×
Subiecte în articol: religie elvetia cedo islam minarete