x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emily O’Reilly aleasă ca Ombudsman european

Emily O’Reilly aleasă ca Ombudsman european

03 Iul 2013   •   20:55

Emily O’Reilly (Irlanda) a fost aleasă ca Ombudsman european miercuri, cu 359 de voturi pentru, în vot secret. Ombudsmanul european investighează plângerile din partea cetăţenilor europeni împotriva instituţiilor europene.
Emily O’Reilly este prima femeie aleasă în această funcţie.

Patru candidaţi au participat la a doua rundă de vot, ca urmare a retragerii candidaturilor lui Markus Jäger şi Alex Brenninkmeijer (din Germania şi, respectiv, Olanda). În a treia rundă de vot, deputaţii au avut de ales între Ria Oomen-Ruijten (Olanda) şi Emily O’Reilly (Irlanda), cele mai votate două candidate în a doua rundă, conform procedurii de vot. Ceilalţi doi candidaţi au fost: Dagmar Roth-Behrendt (Germania) şi Francesco Speroni (Italia).

Pe 18 iunie, toţi cei şase candidaţi au fost intervievaţi de deputaţi în privinţa independenţei, vizibilităţii şi transparenţei pe care le-ar putea oferi, într-o serie de audieri publice organizate de comisia pentru petiţii.

Regulile UE prevăd că Ombudsmanul trebuie "să ofere toate garanţiile de independenţă". Ombudsmanul este ales de obicei de Parlament prin vot secret la începutul fiecărei legislaturi. Emily O’Reilly a fost aleasă ca urmare a pensionării lui Nikiforos Diamandouros.

Rolul Ombusdmanului, creat în 1995, este de a investiga plângerile împotriva instituţiilor europene, inclusiv lipsa de transparenţă şi refuzul de a oferi informaţii sau documente.

×