Emmanuel Macron a acuzat-o pe Marine Le Pen, membră a formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN), că vrea retragerea Franţei din Uniunea Europeană. "Când v-aţi referit la Europa şi la moneda euro, în 2017, discuţia a fost despre franc. Nu s-a înţeles bine la ce vă refereaţi. Iar când spuneţi că veţi face propriile reguli, ar însemna că vă urmează şi ceilalţi? Căci la masa Europei sunt 27 de state. Nu spuneţi pe nume proiectului, dar este un proiect de scoatere a Franţei din Uniunea Europeană", a afirmat Emmanuel Macron în cursul dezbaterii electorale transmise de posturile de televiziune TF1 şi France 2.
"Eu am mai multă ambiţie decât dumneavoastră", a replicat Marine Le Pen, denunţând conceptul "suveranităţii europene", promovat de Emmanuel Macron, argumentând că "nu există popor european".
Preşedintele în funcţie al Franţei a acuzat-o pe Marine Le Pen care ar avea relaţii strânse cu Rusia. "Dumneavoastră depindeţi de puterea rusă, de domnul Putin", a afirmat Emmanuel Macron, făcând referire la un credit de nouă milioane de euro obţinut în 2014 de la o bancă din Rusia de formaţiunea Frontul Naţional (devenit ulterior Mobilizarea Naţională).
Marine Le Pen a negat orice legătură cu Administraţia de la Moscova. "Eu susţin Ucraina liberă", a insistat Marine Le Pen, argumentând că a fost nevoită să obţină un credit din străinătate, deoarece întâmpinase refuzul băncilor din Franţa. "Noi suntem un partid sărac, dar acest lucru nu este dezonorant", a subliniat Marine Le Pen, conform cotidianului Le Figaro.
Marine Le Pen a denunţat, conform cotidianului Le Monde, majorările de preţuri din timpul mandatului preşedintelui Emmanuel Macron şi a acuzat că în ultimii ani 400.000 de cetăţeni francezi au ajuns sub pragul sărăciei. Candidata de extremă-dreapta a anunţat că va elimina unele dintre contribuţiile salariale şi că intenţionează să menţină decizia de plafonare a preţurilor la energie.
Însă Emmanuel Macron a contrazis-o, subliniind că ea nu are experienţă în administrarea salariilor şi că partidul său nu a susţinut în Parlament recentele măsuri în domeniul energiei. "Dumneavoastră nu administraţi salarii. Nu aş vrea ca cei care ne ascultă să creadă că, dacă deveniţi preşedinte, salariile vor creşte cu 10%", a replicat Macron.
"Eu consider că puterea de cumpărare şi siguranţa sunt elemente absolut esenţiale. Situaţia din ţară este foarte gravă. Sunt adevărate acte de barbarie, peste tot. Iar imigraţia anarhică şi masivă contribuie la agravarea insecurităţii, este necesară fermitate. Eu vreau să le prezint francezilor un referendum pe tema imigraţiei. Vor fi expulzaţi criminalii şi infractorii străini, va fi eliminat dreptul de azil pe teritoriul primei ţări în care ajung imigranţii, vom modifica dreptul de azil, vom interzice regularizarea clandestinilor, priorităţile naţionale vor fi locuinţele şi locurile de muncă", a argumentat Marine Le Pen, conform cotidianului Le Parisien.
"Eu vreau să facem distincţie între lucruri. Azilul trebuie să continue să îi protejeze pe cei care îşi părăsesc ţările din cauza războiului. Vom avea de primit mulţi ucraineni. În plus, trebuie să continuăm imigraţia economică de care avem nevoie", a argumentat Emmanuel Macron, subliniind însă că vrea reformarea Spaţiului european de liberă circulaţie Schengen.
Marine Le Pen a denunţat şi lipsa de reguli în unităţile de învăţământ. "Sunt elevi şi chiar profesori persecutaţi de anumiţi indivizi. Este necesară mai multă severitate, trebuie oprit acest val de probleme de care se plâng profesorii", a insistat Marine Le Pen.
Candidata partidului Mobilizarea Naţională a criticat decizia Administraţiei Emmanuel Macron de a închide Centrala nucleară de la Fessenheim, acuzând că decizia "nu a fost luată neapărat din raţiuni de securitate".
"Strategia dumneavoastră este o strategie în totalitate nucleară. Nu este posibilă şi nu puteţi înlocui actualul necesar de energie, deoarece prin deciziile de acum avem energie abia în 2035", a răspuns Emmanuel Macron, pledând pentru o strategie care să includă atât investiţii în centrale nucleare, cât şi în energie regenerabilă.
La finalul dezbaterii, Marine Le Pen a declarat: "Aş vrea să mă adresez poporului francez care, în pofida oboselii acumulate, a degradării nivelului de trai, cred că aspiră spre stabilitate. Proiectul meu este viabil şi cred că este chiar vital. Este un proiect pe care îl propun tuturor francezilor".
La rândul său, Emmanuel Macron a salutat dezbaterea electorală şi i-a mulţumit lui Marine Le Pen. "Combat ideile dumneavoastră, partidul din care faceţi parte, dar vă respect în calitatea de persoană. Este clar că avem dezacorduri sincere, respectabile. Acest scrutin este un referendum pentru sau împotriva Uniunii Europene, pentru sau împotriva ecologiei, este despre ceea ce suntem în profunzime. Vreau să mă adresez copiilor noştri: vreau să pot să le construiesc în continuare o lume mai bună. Protecţia copiilor va fi în centrul următorilor cinci ani", a concluzionat Emmanuel Macron.
(sursa: Mediafax)