x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Epava Titanicului, protejată de UNESCO

Epava Titanicului, protejată de UNESCO

de Mediafax    |    05 Apr 2012   •   13:02
Epava Titanicului, protejată de UNESCO

Epava pachebotului Titanic, care a naufragiat in urma cu 100 de ani, dupa ce s-a ciocnit cu un aisberg in Oceanul Atlantic, beneficiaza de acum inainte de protectia oferita de Conventia UNESCO pentru protejarea patrimoniului cultural subacvatic, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

"Vestigiile de pe Titanic se afla la o adancime de circa 4.000 de metri pe fundul oceanului, in largul insulei Terranova. Epava se afla in apele internationale, niciun stat nu poate sa revendice jurisdictia exclusiva a sitului", se afirma intr-un comunicat emis de UNESCO.

"Pana acum, Titanicul nu putea sa beneficieze de protectia Conventiei adoptate de UNESCO in 2001, intrucat ea se aplica vestigiilor scufundate in urma cu cel putin 100 de ani. De acum inainte, statele semnatare ale Conventiei vor putea sa interzica distrugerea, furtul, vanzarea si dispersarea de obiecte gasite in acest sit. Ele vor putea sa ia toate masurile care le stau in putere pentru a proteja epava si sa faca astfel incat ramasitele umane sa fie tratate cu demnitate", precizeaza acelasi comunicat.

Un numar de 41 de state au ratificat Conventia pentru protejarea patrimoniului cultural subacvatic, care a intrat in vigoare pe 2 ianuarie 2009.

Apele din jurul epavei Titanicului sunt astazi "invadate" de deseuri provenind de la ambarcatiunile care navigau in apropiere, in timp ce multi scafandri de pe submarine au lasat pe epava flori din plastic si placi comemorative.

Expeditii sunt organizate cu regularitate pentru a aduce la suprafata obiecte de pe Titanic, care sunt apoi prezentate in diverse expozitii. Furturi ale unor obiecte de pe nava, readuse la suprafata uneori pentru a fi vandute, au fost si ele semnalate.

Titanicul s-a scufundat in largul apelor insulei Terranova, in timpul calatoriei sale inaugurale, din portul britanic Southampton spre New York, dupa ce s-a ciocnit de un aisberg in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Naufragiul a facut peste 1.500 de victime dintre cei 2.200 de pasageri.

×
Subiecte în articol: unesco vapor titanic naufragiu