x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Epidemie de coronavirus felin în Cipru. Pisicile sunt tratate cu pastile anti-Covid pentru oameni

Epidemie de coronavirus felin în Cipru. Pisicile sunt tratate cu pastile anti-Covid pentru oameni

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   09:45
Epidemie de coronavirus felin în Cipru. Pisicile sunt tratate cu pastile anti-Covid pentru oameni
Sursa foto: Hepta

Cipru a început să trateze pisicile bolnave de pe insulă cu pastile anti-Covid. Pastilele erau destinate inițial oamenilor. Distribuirea medicamentelor vine ca urmare a unei "creșteri alarmante" a cazurilor de peritonită infecțioasă felină (FIP) cauzată de coronavirusul felin.

Serviciile veterinare din Cipru au primit un prim lot important de pastile anti-Covid, dintr-un stoc destinat inițial oamenilor, în timp ce se intensifică eforturile pentru a opri răspândirea unei tulpini virulente de coronavirus felin care a ucis mii de pisici.

Ministerul Sănătății de pe insulă a început să elibereze tratamentul pe 8 august, Ziua Internațională a Pisicii. Distribuirea medicamentelor vine ca urmare a unei "creșteri alarmante" în Cipru a cazurilor de peritonită infecțioasă felină (FIP) cauzată de coronavirusul felin care, dacă nu este tratată, este aproape întotdeauna fatală, scrie The Guardian.

Definit drept "focarul FCoV-23", virusul a fost observat pentru prima dată în ianuarie la Nicosia, capitala cipriotă. În decurs de trei-patru luni, acesta s-a răspândit pe "întreaga insulă", potrivit Asociației Veterinare Pancyprian (PVA).

Experții de la universitatea din Edinburgh au constatat că, în decurs de 12 săptămâni, numărul de cazuri de PIF confirmate prin teste PCR a crescut de 20 de ori față de anul precedent.

Deși virusul felin nu este înrudit cu Covid-19 și nu poate fi luat de oameni, molnupiravirul, ingredientul activ din pastilele anti-Covid, s-a dovedit a fi benefic pentru pisicile diagnosticate cu FIP.

Transmis în fecalele pisicilor infectate și apoi răspândit prin contact, coronavirusul felin a fost înregistrat pentru prima dată în anii 1960. Focare, deși rare, au apărut anterior în Marea Britanie, SUA, Taiwan și Grecia, dar au fost întotdeauna limitate la crescătoriile de pisici.

În Cipru, virusul pare să fi luat o formă infecțioasă mult mai virulentă, chiar și animalele de companie care trăiesc în interior fiind victime.

Cel mai estic stat din UE, Cipru este renumit pentru populația sa prolifică de feline. Legenda spune că pisicile au fost introduse de Sfânta Elena, mama împăratului roman Constantin cel Mare, care a ordonat ca acestea să fie trimise din Palestina și Egipt pentru a scăpa insula de șerpii veninoși.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coronavirus cipru pisici