De la Budapesta la Roma, continen-tul nu mai are loc de revolte si scandaluri. In Ungaria si Grecia au loc proteste de strada, Italia e intr-un scandal al ascultarilor telefonice, iar isteria imigra-tiei a cuprins si Elvetia.
Europa este in fierbere. Motivele ar fi numeroase. Un nou val de extindere a Uniunii nelinisteste spiritele. Recentele cereri de trupe, din partea NATO pentru Afganistan, au provocat alte dureri de cap. Acestora li se adauga si situatia interna a tarilor europene. Rezultatul: un fel de haos.
Agitatia de la Budapesta a tinut prima pagina a ziarelor europene, alaturi de mai multe subiecte la fel de fierbinti - un scandal in Grecia legat de sistemul educational si industria laptelui, un altul in Italia in legatura cu spionajul economic privat, niste discutii aprinse in Elvetia pe marginea imigrantilor, scantei la Varsovia legate de o inevitabila fisura in coalitia de guvernamant cauzata de atasamentul Poloniei fata de Statele Unite. Si lista ar putea continua.
UN COSCIUG PENTRU PREMIER. In Ungaria au continuat protestele nocturne de strada. Pentru a treia noapte consecutiv, cel putin 15.000 de manifestanti au cerut in fata Parlamentului demisia premierului milionar, socialist si, mai nou, mincinos.
Demonstrantii i-au pregatit deja un cosciug din lemn, pe care a fost lipita o fotografie a sa. "Suntem aici sa-l ingropam pe Gyurcsany si pe guvernul sau. Nu exista cale de intoarcere", scandau oamenii furiosi.
Pe de alta parte, oferta Guvernului de a se aseza la masa tratativelor cu membrii Opozitiei de dreapta a fost refuzata de doua dintre cele mai mari formatiuni - FIDESZ-ul lui Viktor Orban si Partidul Popular Crestin-Democrat. Al treilea membru al coalitiei, Forumul Democratic, s-a lasat convins sa discute cu Puterea despre problema vandalismului din strada, si nu despre o eventuala demisie a premierului.
In paralel cu protestele violente de la Budapesta, etnicii maghiari din Romania n-au stat cu mainile in san. Ieri dupa-amiaza a fost anuntata la Biserica din Cetatea Targu-Mures o demonstratie de solidaritate organizata de Tineretul Maghiar Ardelean. Protestul ar fi trebuit sa aiba loc miercuri.
|
INFRUNTARE. Grecii au facut politia sa apeleze la furtune cu apa si gaze lacrimogene |
GREVE IN GRECIA. Guvernul conservator de la Atena a fost luat la ochi de profesori si de lucratorii din industria laptelui. Timp de cinci zile dascalii au manifestat la Atena, cerand Executivului salarii mai mari si elibe-rarea unor fonduri destinate educatiei publice.
Si industria laptelului pluteste, zilele acestea in ape tulburi. La inceputul saptamanii, directorul general al comisiei pentru competitie - un organism al statului
grec - a fost arestat sub acuzatia de luare de mita in valoare de 32 de milioane de dolari de la o companie producatoare de lactate. Recenta arestare a readus pe ordinea de zi a guvernantilor discutia privind combaterea coruptiei.
FARA IMIGRANTI. Nici Elvetia nu este ocolita. Recenta dezbatere privind situatia imigrantilor straini va culmina cu organizarea duminica a unui referendum national. Elvetia, care a atras recent critici dintre cele mai dure din partea raportorului pentru rasism din cadrul ONU, incurajeaza existenta unei legislatii dure la adresa azilantilor. Se pare ca populatia nu va insela asteptarile Guvernului si ale Legislativului, transformand aceasta tara intr-o destinatie extrem de greu de patruns, noteaza Reuters.
FARA ALEGERI ANTICIPATE. Si Polonia sta sa sara in aer. La recenta solicitare din partea Aliantei Nord-Atlantice - de a mari efectivele NATO in Afganistan - Polonia a fost prima tara care a raspuns afirmativ. Romania a fost a doua. Deocamdata apelul Washingtonului nu a fost auzit decat la Varsovia si la Bucuresti. Politicienii polonezi au reactionat mai dur.
Dupa ce aproape iscasera o fisura in "corpul" aliantei, liderii celor trei partide ale coalitiei de guvernamant din Polonia au anuntat ca se vor impaca pentru a evita organizarea de alegeri anticipate.
CONSTERNARE
"Avem de-a face cu un atentat la democratie. Zeci de mii de nume au fost descoperite in calculatoarele
si documentele confiscate
in aceasta afacere. Aceasta adevarata centrala privata de spionaj nu are precedent in toata istoria Italiei" -
Presa despre scandalul spionajului privat din Italia
XENOFOBIE
"In Elvetia, dezbaterea despre apararea identitatii nationale implica o mai mare importanta in discutiile politice si in mass-media, care vorbesc laolalta despre un climat politic influentat de tendinte xenofobe" -
Doudou Diene,
raportorul ONU in probleme de rasism
SCANDALUL SPIONILOR ECONOMICI
|
|
IN CULPA. Firma Telecom Italia e protagonista circului cel mai recent |
Si Italia este in fierbere. Executivul de la Roma este strans cu usa si pus sa explice cum a fost posibila punerea la punct si operarea unui sistem urias de ascultare telefonica ilegala destinat obtinerii de informatii confidentiale din domeniile economic si politic. Este vorba, sustin magistratii, de "un sistem de investigatie ilicita si de conservare de date, care reprezinta clar un instrument de presiune, de conditionare, de amenintare si de extorcare - instrument concentrat in mainile unui grup restrans de persoane".
Scandalul, care a tinut ieri prima pagina a ziarelor, reprezinta o lovitura sub centura pentru Guvernul de stanga al lui Romano Prodi. La Milano au fost deja arestate 21 de persoane implicate in reteaua de ascultare.
Printre acestia se afla Giuliano Tavaroli, fost responsabil de securitate la Telecom Italia (foto), si Emanuele Cipriani, detectiv particular, considerati capii acestei retele, aparute inca din 1997.
|
CAPUL RETELEI ISI DIRIJA OPERATIUNILE DIN ROMANIA
|
| ITALIA. Fostul boss de la Pirelli Romania, Giuliano Tavaroli, a ajuns dupa gratii |
Si Italia este in fierbere. La Milano a fost declansat scandalul anului, iar Executivul de stanga de la Roma a ajuns sa fie strans cu usa si pus sa explice cum a fost posibila existenta, din 1997 pana acum, in cadrul Telecom Italia, a unui sistem urias de ascultare telefonica ilegala destinat obtinerii de informatii confidentiale din domeniile economic si politic. La Milano au fost deja arestate 21 de persoane - carabinieri, membri in procuratura si chiar in serviciile secrete. Printre acestia se afla Giuliano Tavaroli, unul dintre capii retelei, care isi dirija operatiunile din Romania, noteaza publicatia online HotNews. El este un fost responsabil cu securitatea la Telecom Italia si fost sef la Pirelli Romania, pana in primavara lui 2006. Tavaroli este personajul diabolic care a pus la punct intregul sistem de spionare a bancherilor, oamenilor de afaceri, politicienilor, angajatilor Telecom, concurentei, oamenilor din show-biz si chiar a fotbalistilor. Italianul de 46 de ani, care si-a inceput cariera ca angajat al fortelor antitero, a transformat departamentul de securitate de la Telecom Italia intr-un adevarat serviciu secret. Pana in 2004, cand a fost numit manager de zona pentru Romania al grupului Pirelli, actionar majoritar in Telecom. In permanenta, el a gestionat din Romania sistemul de ascultare secreta din Italia, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii italieni, citat de La Repubblica.
|
POPULARUL
|
O demonstratie de amploare anuntata pentru sambata la Budapesta a fost anulata ieri de catre organizatori. Un oficial al principalului partid de Opozitie, Fidesz, a declarat ca exista informatii concrete potrivit carora un astfel de protest pasnic ar fi intampinat cu "atacuri planificate cu bombe" si "alte tipuri de provocari". Exista speculatii ca Fidesz-ul nu a reusit sa stranga cati demonstranti si-ar fi dorit. Pe de alta parte, potrivit unui sondaj de opinie, popularitatea premierului mincinos este in usoara crestere. Un sondaj realizat inaintea protestelor arata ca 52% dintre cetatenii ungari
doreau demisia premierului. Marti, institutul Median a efectuat un alt studiu, care releva ca doar 54% dintre unguri doresc retragerea premierului Gyurcsany. Sprijinul politic
pentru seful Executivului a
crescut la 44%, fata de 40% inaintea incidentelor violente.
|