x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan agită apele la Ierusalim și îi face „teroriști” pe israelieni

Erdogan agită apele la Ierusalim și îi face „teroriști” pe israelieni

de Şerban Mihăilă    |    11 Mai 2021   •   07:39
Erdogan agită apele la Ierusalim și îi face „teroriști” pe israelieni

Într-o nouă încercare de a-și construi imaginea de campion al Islamului, liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, a profitat de tensiunile din Ierusalim pentru a forța implicarea și mai adâncă a Turciei în lupta palestiniană contra Israelului. Autoerijându-se în apărătorul lumii musulmane, șeful regimului de la Ankara a acuzat Israelul că este un stat „crud” și „terorist”, tactică utilizată de Erdogan de fiecare dată când dorește să câștige popularitate acasă și în Orientul Mijlociu. De această dată, confruntările sângeroase de Ramadan, dintre palestinieni și forțele israeliene de securitate, îi vin președintelui turc ca o mănușă.

În timp ce Erdogan descria Israelul drept un stat „crud” și „terorist”, presa aservită liderului turc cerea, la sfârșitul săptămânii trecute, „eliberarea moscheii Al-Aqsa”, cel de-al treilea loc sfânt ca importanță al religiei islamice, aflat în Ierusalim. Erdogan mizează astfel pe aceeași carte jucată și în cazul transformării bazilicii Hagia Sofia în moschee - coalizarea lumii islamice sub conducerea sa, în jurul unui simbol. Într-un mesaj scris în limba turcă, Erdogan a transmis: „Invit întreaga lume, în special țările islamice, să treacă la acțiuni efective contra atacurilor israeliene asupra moscheii Al-Aqsa, a Ierusalimului, precum și asupra caselor palestiniene”. Într-un alt mesaj, scris de această dată în ebraică, el a condamnat în termeni duri „atacurile odioase” din Ierusalim, declarând că îi va susține pe „frații palestinieni”. În limba arabă, șeful regimului de la Ankara a stabilit pe Twitter o legătură directă între Israel și „atacurile” de Ramadan, sugerând că statul evreu recurge la această tactică în fiecare an. Erdogan s-a referit la confruntările sângeroase de la sfârșitul săptămânii trecute, soldate cu sute răniți, dintre forțele israeliene de securitate și palestinieni, declanșate cu ocazia Ramadanului în jurul moscheii Al-Aqsa, precum și în alte locuri din Ierusalimul de Est.

Răni vechi

Ankara încearcă să obțină de multă vreme un rol mai influent în relația cu palestinienii. Eforturile sale datează chiar cu un deceniu înaintea declanșării operaţiunii militare israeliene „Plumb turnat”, din Fâșia Gaza, în 2009. Ierusalimul consideră că Turcia a mobilizat extremiști la bordul navei sale „MV Mavi Marmara”, în 2010, pentru a sparge blocada israeliană asupra Fâșiei Gaza, într-un incident care a dus la deteriorarea galopantă a relațiilor dintre Turcia și Israel. În 2019, Erdogan i-a comparat pe israelieni cu naziștii și a amenințat cu „eliberarea” Ierusalimului. De cealaltă parte, potrivit statului evreu, gruparea radicală palestiniană Hamas, care primește sprijin diplomatic din partea Ankarei, a organizat atacuri teroriste chiar de pe teritoriul Turciei, inclusiv răpirile din 2014, soldate cu uciderea a trei tineri israelieni. Spre exemplu, susțin autoritățile israeliene, Salah al-Arouri, unul dintre liderii Hamas urmăriți atât de către Israel, cât și de către SUA, a trăit în Turcia ani de zile. La rândul lor, SUA au condamnat anul trecut Turcia pentru găzduirea Hamas. Considerată teroristă, gruparea fundamentalistă „este tratată de către Turcia ca și când ar fi guvernul unui stat, primind sprijin chiar de la președintele țării”, scria recent „The Jerusalem Post”. Relațiile turco-israeliene păreau să se schimbe, după ce Donald Trump, prieten apropiat al președintelui Erdogan, a pierdut alegerile pentru Casa Albă, anul trecut. Turcia a dat de înțeles că ar fi dispusă la o reconciliere cu statul evreu, însă autoritățile de la Ierusalim au considerat că un asemenea gest ar ascunde, de fapt, intenția de a provoca deteriorarea relațiilor dintre Israel și Grecia, aceasta din urmă aflată în plin conflict cu Ankara. Imediat, Erdogan a reluat retorica religioasă și lozincile pro-palestiniene, foarte probabil în încercarea de a alimenta tensiunile din teritoriile autonome și, mai ales, de a extinde influența Turciei în imediata vecinătate a Israelului. Din această perspectivă, ultimele incidente din Ierusalim oferă acum Turciei prilejul să se reinsereze în politica palestiniană, încurajând alegerile în cadrul Autorității Palestiniene pentru o eventuală venire la putere a grupării Hamas. Pentru Erdogan, tensiunile din Ierusalim constituie o foarte bună ocazie de a-și cultiva imaginea de campion al Islamului și de a pune bazele unei superputeri islamice unificate, cu capitala la Istanbul, planul său pe termen lung, devoalat inconștient de generalul în rezervă Adnan Tanriverdi, cel care a fondat agenția de mercenari „Sadat”. 

Ramadan sângeros

Confruntări extrem de sângeroase, soldate cu peste 400 de răniți în rândul palestinienilor, au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în special sâmbătă seară, când a fost „Noaptea destinului”, cea mai sacră din luna sfântă a Ramadanului. Forțele de ordine israeliene au blocat autobuze de pelerini care se îndreptau spre moscheea Al-Aqsa, în timp ce palestinienii aruncau în polițiști cu pietre și sticle. Ciocnirile au continuat duminică la Cupola Stâncii, unul dintre cele mai cunoscute sanctuare islamiste din Ierusalim, precum și în diferite cartiere din partea estică a orașului. Mai mult, militanții palestinieni au lansat patru rachete din Gaza spre Israel, care nu au provocat însă victime. Ieri, era așteptat un nou moment de tensiune maximă, cu ocazia paradei anuale a naționaliștilor israelieni radicali în Orașul Vechi pentru a aniversa Ziua Ierusalimului, care marchează capturarea orașului de către statul evreu, în 1967. Poliția a dat undă verde paradei, deși aceasta trece prin apropierea unei vecinătăți cu populație arabă, unde coloni evrei au încercat să-i evacueze pe palestinieni din casele lor. De altfel, palestinienii din Ierusalimul de Est, care include Orașul Vechi, se tem tot mai mult de pericolul colonilor. Aceștia din urmă încearcă să-și extindă prezența aici, cumpărând case, construindu-și unele noi sau obținând ordine de evacuare ale palestinienilor. Tensiunile au atins cote maxime, chiar înaintea anunțării unei decizii amânate a unui tribunal israelian, care urmează să stabilească dacă autoritățile locale au voie să evacueze familii de palestinieni dintr-un cartier aflat în apropierea Orașului Vechi, dând colonilor evrei casele acestora. Până acum, Israelul și-a atras numeroase critici internaționale, atât față de maniera în forță utilizată de poliție de Ramadan, cât și față de evacuările palestinienilor. Una dintre agențiile ONU a caracterizat chiar expulzările arabilor din propriile case drept posibile „crime de război”. 

 

„Invit întreaga lume, în special țările islamice, să treacă la acțiuni efective contra atacurilor israeliene asupra moscheii Al-Aqsa, a Ierusalimului, precum și asupra caselor palestiniene.”

Recep Tayyip Erdogan

×