x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan îi cere lui Putin prietenia

Erdogan îi cere lui Putin prietenia

de Dan Radu    |    10 Aug 2016   •   17:44
Erdogan îi cere lui Putin prietenia
Sursa foto: ANATOLY MALTSEV/EPA

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a efectuat, ieri, prima vizită oficială în Rusia după deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări, care s-a petrecut în urma doborârii de către forţele turce a unui avion de vânătoare rusesc, în noiembrie, anul trecut.

Erdogan a declarat, la plecare, că vrea să reînceapă de la zero relaţia cu Rusia, numindu-l pe omologul său, Vladimir Putin, „un prieten”. „Privesc această vizită ca pe o nouă bornă în relaţiile bilaterale ale celor două state. Începem de la zero”, a declarat Erdogan într-un interviu pentru agenţia rusă TASS, cu câteva ore înainte de întrevederea cu Putin. Preşedintele Turciei a adăugat că principalele probleme pe care vrea să le rezolve sunt reluarea exporturilor în Rusia, a proiectelor de infrastructură comune, şi continuarea cooperării în domeniul combaterii terorismului. „În contextul relaţiilor ruse-turce, intenţia noastră era de a stabili o balanţă comercială în valoare de 100 de miliarde de dolari. Au apărut dificultăţi. Proiecte majore, precum construcţia centralei atomice Akkuyu (cu sprijin rusesc n.r.), au fost suspendate. Sunt sigur că putem relansa relaţiile dintre cele două ţări. Ţările noastre sunt jucători-cheie în regiune şi pot realiza multe împreună”, a declarat Erdogan. „Noul început ar putea include cooperare în domenii precum cel militar, economic sau cultural”, a adăugat preşedintele turc. Ca urmare a doborârii unui avion rusesc de către forţele turce în noiembrie, anul trecut, Rusia a luat o serie de măsuri economice împotriva Turciei. Importurile de fructe din această ţară au fost sistate, la fel şi cursele de line către Turcia. Un prim semn că Erdogan caută împăcarea a venit luna trecută, când acesta i-a prezentat scuze lui Putin pentru doborârea aeronavei. Ieri, Erdogan a plusat, dând vina pentru incident pe situaţia din Siria şi arătându-se dispus să colaboreze cu Rusia pentru a rezolva situaţia din regiune. „O spun direct: Rusia este cel mai important jucător în restabilirea păcii în Siria. Cum i-am mai spus dragului meu prieten Vladimir, dacă este nevoie, putem colabora şi include în efortul nostru Iranul, Qatarul, Arabia Saudită şi SUA. Dacă nu se poate, Federaţia Rusă şi Turcia pot lua măsuri singure, fără a viola suveranitatea Siriei”, a mai spus Erdogan.

Putin s-a numărat printre puţinii şefi de state care au condamnat fără rezerve încercarea de lovitură de stat din Turcia, asigurându-l personal pe Erdogan de sprijinul său.

Rămâne de văzut dacă Putin şi Erdogan vor găsi un consens referitor la situaţia preşedintelui sirian, susţinut de Rusia, dar contestat de Turcia, care îi cere plecarea

×