x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan impută Olandei masacrul de la Srebrenica şi denunţă 'fascismul' din Europa

Erdogan impută Olandei masacrul de la Srebrenica şi denunţă 'fascismul' din Europa

15 Mar 2017   •   16:06
Erdogan impută Olandei masacrul de la Srebrenica şi denunţă 'fascismul' din Europa

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat miercuri un nou atac virulent la adresa Olandei, imputându-i responsabilitatea pentru masacrul de la Srebrenica, dar şi la adresa Europei, unde, în opinia sa, 'spiritul fascismului umblă liber', informează AFP. 

'Ei nu au nicio legătură cu civilizaţia, nici cu lumea modernă. Ei sunt cei care au masacrat peste 8.000 de bosniaci musulmani în Bosnia-Herţegovina în timpul masacrului de la Srebrenica', enclavă ce se afla sub protecţia Căştilor Albastre olandeze, a declarat Erdogan în timpul unui discurs. 

Circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbe ale Bosniei la Srebrenica, în numai câteva zile în iulie 1995. Acesta este cel mai sângeros măcel comis în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Acest caz continuă să bântuie Olanda, unde o anchetă a dus la demisia guvernului, în 2002, şi unde în septembrie 2013, după verdictului unui tribunal olandez, această ţară a devenit primul stat din lume făcut responsabil pentru fapte ale soldaţilor săi sub mandat ONU. 

Premierul olandez Mark Rutte a calificat deja, marţi, drept 'falsificare dezgustătoare a istoriei' un prim atac al lui Erdogan cu privire la masacrul de la Srebrenica. 

Extrem de iritat după anularea mai multor mitinguri electorale ale susţinătorilor săi în Germania şi refuzul Olandei de a le permite unor miniştri turci să participe la astfel de reuniuni, Erdogan a mai afirmat că 'spiritul fascismului umblă liber pe străzile Europei'. 

Denunţând tratamentul în opinia sa discriminatoriu rezervat minorităţilor etnice şi musulmanilor în Europa, el a afirmat, într-o aluzie la fascişti, că 'evreii au fost trataţi în acelaşi fel în trecut'.AGERPRES

×