x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eroare: Rachetă nucleară, spre SUA

Eroare: Rachetă nucleară, spre SUA

23 Ian 2017   •   09:06
Eroare: Rachetă nucleară, spre SUA
Sursa foto: BBC / JEFF OVERS / HANDOUT/EPA

O rachetă nucleară nearmată s-a îndreptat din greșeală spre Statele Unite, în timpul unui test militar efectuat de armata britanică în iunie 2016. Guvernul Theresei May a omis să transmită însă Parlamentului informații despre acest incident, relatează publicația britanică „The Sunday Times”.

În iunie 2016, un submarin britanic a efectuat un test cu o rachetă care poate transporta încărcătură nucleară, în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului american Florida. Imediat după lansare, racheta de tip „Trident II D5”, care poate ucide milioane de oameni într-un atac, a funcționat eronat, îndreptându-se spre teritoriul Statelor Unite şi căzând în ocean, afirmă surse militare britanice citate de publicația „The Sunday Times”. Cauzele producerii incidentului rămân necunoscute. Guvernul condus de Theresa May a ascuns informațiile despre eșecul testului balistic, cu doar câteva săptămâni înaintea unui vot al Camerei Comunelor pe tema viitorului sistemului „Trident”. Imediat după test, Cabinetul May anunța în mod oficial: "Forțele navale regale au efectuat un test de rutină cu o rachetă „Trident” nearmată, lansată de la bordul submarinului „HMS Vengeance”, în cadrul unei operațiuni pentru certificarea submarinului și a echipajului. Submarinul și echipajul au fost testate și certificate cu succes, permițând revenirea la nivel operațional. Avem încredere deplină în capacitatea noastră de descurajare nucleară”. După acest comunicat, Camera Comunelor a aprobat construirea a patru submarine dotate cu rachete „Trident”. Acest tip de rachete a fost testat până acum doar de cinci ori, deoarece una singură costă 19,6 milioane de euro. Regatul Unit este una dintre cele trei țări ale NATO care posedă arma nucleară, celelalte două fiind Franța și SUA.

 

Un înalt responsabil al „Royal Navy” a relatat că testul cu rachetă nucleară neînarmată s-a confruntat cu „o deficiență serioasă” în largul Floridei, în iunie.

×