Cele câteva zeci de angajaţi care au rămas la centrala de la Fukushima, pentru a încerca să răcească reactoarele accidentate şi combustibilul iradiat sunt noii eroi ai Japoniei, gata să-şi sacrifice vieţile pentru a salva naţiunea, relatează France Presse.
Într-un loc contaminat de radiaţii, aceşti angajaţi ai Tokyo Electric Power (TEPCO), compania care exploatează centrala, sunt însărcinaţi cu suplinirea sistemului de răcire în pană şi cu alimentarea electrică a centralei. “Oamenii care lucrează la aceste centrale se luptă continuu”, comentează Michiko Otsuki, o angajată a centralei Fukushima 2, situată la 112 km de reactoarele avariate.
“Nu pot decât să mă rog pentru siguranţa tuturor... Nu uitaţi că lucrează pentru a ne proteja pe fiecare dintre noi, cu preţul propriilor lor vieţi”, a scris Otsuki pe site-ul de socializare japonez Mixi.
Premierul Naoto Kan a salutat, şi el, curajul acestor angajaţi care fac eforturi să stropească, să facă totul, fără a se gândi măcar la pericole”.
Când TEPCO a căutat încă 20 de persoane pentru a participa la operaţiuni, a primit mai multe cadidaturi din rândul angajaţilor care fuseseră evacuaţi la începutul crizei, precizează agenţia Jiji.
Printre aceştia figurează şi un bărbat în vârstă de 59 de ani, care este pensionat de un an şi jumătate, a anunţat fiica sa într-un mesaj postat pe site-ul Prayforjapan.jp deschis pe Twitter, după catastrofă. “M-am străduit să nu plâng, când am aflat că tatăl meu va fi trimis mâine... Acasă, tata pare un pic depăşit, dar niciodată n-am fost atât de mândră de el”, scrie aceasta.
Potrivit lui David Brenner, director al Centrului de Cercetări Radiologice de la Columbia Service, angajaţii de la Fukushima1 s-au expus unui risc semnificativ, dat fiind nivelul de radioactivitate măsurat la faţa locului.
“Ei sunt deja eroi....ei vor suporta expunerea la nivele foarte ridicate de radiaţie”, a declarat Brenner pentru BBC.
Marţi, un nou nivel de radioactivitate în creştere a fost detectat în apropiere de reactorul 3. O persoană care se află timp de o oră în acest loc primeşte o doză de raze ionizante de 20 de ori mai mare decât cea autorizată pentru angajaţii din domeniul nuclear din Franţa.
Gratitudinea faţă de “lichidatorii” japonezi, care aminteşte de cea faţă de cei de la Cernobîl, acum 25 de ani, nu îi împiedică pe critici să vorbească despre organizarea operaţiunilor de la faţa locului de către TEPCO şi Agenţia pentru Siguranţa Nucleară japoneză. Criticii au vizat şi Ministerul Apărării, ai cărui soldaţi participanţi la operaţiuni au fost răniţi şi probabil expuşi la radiaţii, în momentul unei explozii care a distrus clădirea exterioară a reactorului 3, potrivit cotidianului Yomiuri.