x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Este randul lui Putin sa faca o mutare

Este randul lui Putin sa faca o mutare

03 Sep 2004   •   00:00

Negocierile dintre cecenii care au sechestrat peste 350 de persoane intr-o scoala din Osetia de Nord si Leonid Rosal, "doctorul pacii", nu inregistreaza progrese, insa atentia intregii lumi este atintita asupra lui Putin, recunoscut pentru ca nu se sfieste sa riste viata ostaticilor, doar pentru a nu ceda in fata teroristilor.

ANA ILIE

Urmatoarele ore sunt vitale pentru soarta celor 354 de ostatici ai rebelilor ceceni din oraselul rus Beslan. Toti ochii sunt atintiti asupra presedintelui Vladimir Putin, care, la auzul vestilor despre criza ostaticilor din Osetia de Nord, si-a intrerupt vacanta de la Soci, si-a anulat o vizita in Turcia si s-a intors de urgenta in Capitala.

VA NEGOCIA SAU NU? Cunoscut pentru atitudinea intransigenta in fata revendicarilor teroristilor, urmatoarea miscare a lui Putin poate pune capat crizei sau o poate adanci. Tacerea liderului de la Kremlin in prima zi a crizei nu a luat pe nimeni prin surprindere, avand in vedere ca si in cazul altor luari de ostatici Putin a pastrat o tacere absoluta, inainte de a ordona atacul in forta. Cu toate acestea, Putin a rupt ieri tacerea, declarand ca principala sa preocupare este "salvarea vietii si protejarea sanatatii" celor 132 de copii si a zecilor de adulti, printre care se afla si trei turci, luati ostatici de comandoul de ceceni.

DIALOG. Un mesaj linistitor pentru rudele ostaticilor au transmis si fortele de ordine rusesti: o interventie in forta in scoala unde sunt tinuti nefericitii este exclusa. Seful Serviciului Federal de Securitate (FSB, urmasul KGB) din Osetia de Nord, Valeri Andreiev, a subliniat ca nu exista alta solutie in afara de dialogul cu teroristii. Pana una, alta, acestia au eliberat ieri dupa-amiaza 26 de femei si copii.

SE STIE CINE SUNT. Asta nu inseamna ca, in timp ce "doctorul pacii", Leonid Rosal, negociatorul cerut de ceceni, vorbeste cu acestia, FSB-ul si celelalte forte de ordine detasate la fata locului stau degeaba. Cativa dintre membrii comandoului, inarmati cu lansatoare de grenade si centuri cu explozibil, au fost identificati. Gruparea de teroristi este formata din 17 barbati si femei, unii ceceni, altii, originari din republica vecina Ingusetia.

FARA MANCARE. Se stiu putine lucruri despre ce se intampla in interiorul scolii. Teroristii au baricadat ferestrele cu mese si scaune si continua sa traga in directia perimetrului de securitate instituit de autoritatile ruse. Cecenii nu primesc mancarea, apa minerala si medicamentele pentru copiii diabetici oferite de rusi, temandu-se ca ar putea fi otravite sau impregnate cu droguri.

BILANT. Ieri la pranz, in apropierea scolii s-au auzit doua explozii puternice si s-a ivit un nor mare de fum. O masina a luat foc. Situatia ramane exploziva, bilantul initial al mortilor marindu-se de la trei la 12. Doar un terorist a fost ucis in schimbul de focuri initial, restul mortilor fiind civili rusi.

PROMISIUNE

"Ce se intampla acum in Osetia de Nord este teribil, pentru ca printre ostatici sunt copii. Vom face tot ce ne sta in putere pentru ca situatia sa nu devina violenta" - Vladimir Putin, presedintele Rusiei

ALTE REVENDICARI

Gruparea cecena care a luat ostatici la scoala din Beslan ar putea avea legaturi cu liderul radical cecen Samil Basaiev, potrivit informatiilor obtinute prin telefon de la unul dintre teroristi de catre un redactor al publicatiei New York Times. Potrivit unui consilier de la Kremlin, cecenii si-au modificat revendicarile. Acum nu mai doresc doar eliberarea camarazilor de arme arestati in Ingusetia, vor si retragerea fortelor rusesti si incetarea operatiunilor militare din Cecenia. Intre timp, noua militari rusi au fost ucisi in Cecenia, la sud de capitala Groznii, in explozia a doua bombe.
×
Subiecte în articol: externe