x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Estonia cere explicaţii, după ce un elicopter rus i-a încălcat spaţiul aerian

Estonia cere explicaţii, după ce un elicopter rus i-a încălcat spaţiul aerian

22 Iun 2022   •   09:40
Estonia cere explicaţii, după ce un elicopter rus i-a încălcat spaţiul aerian
Sursa foto: Agerpres

Estonia l-a convocat marţi pe ambasadorul rus pentru a protesta faţă de o încălcare "extrem de gravă" a spaţiului său aerian de către un elicopter rusesc.

Ministerul estonian de Externe a declarat că elicopterul a survolat fără permisiune sud-estul ţării, pe 18 iunie.

"Estonia consideră că acesta este un incident extrem de grav şi regretabil care, fără îndoială, provoacă tensiuni suplimentare şi este complet inacceptabil", a declarat acesta într-un comunicat, reiterând apelurile pentru ca trupele ruseşti să părăsească Ucraina, conform Reuters. "Rusia trebuie să înceteze să-şi ameninţe vecinii şi să înţeleagă că preţul agresiunii pe care Rusia a lansat-o împotriva Ucrainei este într-adevăr ridicat".

Un aliat de top al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat Lituaniei că va avea de suferit dacă va interzice tranzitul de bunuri sancţionate de Uniunea Europeană pe teritoriul său către şi dinspre Kaliningrad.

De asemenea, Estonia l-a convocat pe ambasadorul rus pe 10 iunie după laudele lui Putin la adresa unui conducător rus din secolul al XVIII-lea care a capturat un oraş care acum este estonian.

Estonia, Lituania şi Letonia au aparţinut imperiului rus înainte de a obţine independenţa în urma Primului Război Mondial. În 1940, Uniunea Sovietică a anexat cele trei state baltice, care nu şi-au recăpătat independenţa până în 1991.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: estonia