x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Estonia vrea baze NATO permanente, împotriva ameninţării ruseşti

Estonia vrea baze NATO permanente, împotriva ameninţării ruseşti

02 Sep 2014   •   16:04
Estonia vrea baze NATO permanente, împotriva ameninţării ruseşti
Sursa foto: Mcpl Patrick Blanchard/EPA

Estonia doreşte ca NATO să înfiinţeze baze permanente pe teritoriul său pentru a proteja ţara împotriva acţiunilor Rusiei şi pentru a risipi îngrijorările potrivit cărora statul baltic ar putea fi următoarea zonă ţintă după Ucraina, a declarat marţi, la Oslo, preşedintele estonian Toomas Hendrik, informează Reuters, citată de Agerpres. Toomas Hendrik a făcut aceste declaraţii cu prilejul unei deplasări la Oslo şi în ajunul unei vizite în Estonia a preşedintelui american Barack Obama, înaintea summitului NATO de joi şi vineri din Ţara Galilor.

"Nu ar trebui să existe NATO cu două tipuri de ţări: ţări cu baze permanente NATO şi ţări fără baze permanente. Acesta este un semnal greşit transmis potenţialului agresor", a mai spus Hendrik.

Totuşi, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Alianţa Nord-Atlantică va deveni 'mai vizibilă' în statele membre din flancul estic prin constituirea unei forţe avansate care să răspundă rapid ameninţărilor, dar, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, nu vor fi constituite baze permanente în aceste ţări.

AFP notează că cei 28 de şefi de stat ai ţărilor Alianţei urmează să adopte la summitul de săptămâna aceasta un plan de reacţie (Readiness action plan - RAP), ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, care au determinat unele state din flancul estic al Alianţei, precum România, Bulgaria, Polonia sau statele baltice, să se simtă ameninţate de Rusia.

×