x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Estul Australiei, lovit de furtuni puternice

Estul Australiei, lovit de furtuni puternice

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2023   •   21:40
Estul Australiei, lovit de furtuni puternice

Furtuni puternice au lovit sâmbătă părți din estul Australiei, aducând ploi abundente, grindină uriașă și vânturi puternice, transmite Reuters.

„Intrăm acum într-o altă perioadă activă de furtuni", a declarat David Grant, meteorolog la Biroul de Meteorologie, în timpul unei conferințe de presă.

În unele regiuni a plouat sâmbătă dimineața în două ore cam cât pentru o lună și s-a înregistrat grindină. Se așteaptă ca vremea rea să continue și în noul an.

Două persoane au fost transportate la spital după ce au fost lovite de fulgere, una în timp ce se afla într-o mașină, iar cealaltă pe un excavator.

Furtunile urmează după vremea severă din 25 și 26 decembrie, care a ucis 10 persoane și a lăsat fără curent electric zeci de mii de proprietăți din estul țării, și după ce ciclonul Jasper de la începutul acestei luni a provocat inundații și pagube pe scară largă.

Vara australiană din decembrie-februarie se află sub influența fenomenului El Nino, care poate provoca fenomene meteorologice extreme, de la incendii de pădure la cicloane și secete prelungite.

În timp ce estul se confruntă cu furtuini, un val de căldură intensă străbate nordul și vestul Australiei. Temperaturile din Marble Bar, un vechi oraș minier izolat din nord-vestul statului Australia de Vest, sunt așteptate să atingă sâmbătă 49°C.

Dar duminică se anunță vreme blândă în sud-est, inclusiv în Sydney, în timp ce cel mai mare oraș din Australia se pregătește pentru sărbătorile de Anul Nou. Zeci de mii de oameni sunt așteptați să se adune pe malul portului pentru a urmări celebrele focuri de artificii care marchează intrarea în noul an.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: australia furtuni