x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EUObserver: Schulz riscă să rateze posturile înalte din cadrul instituţiilor europene

EUObserver: Schulz riscă să rateze posturile înalte din cadrul instituţiilor europene

13 Iun 2014   •   16:59
EUObserver: Schulz riscă să rateze posturile înalte din cadrul instituţiilor europene

Socialistul german Martin Schulz riscă să nu aibă acces la posturile înalte din cadrul instituţiilor Uniunii Europene, la numai câteva săptămâni după ce sondajele de opinie sugerau că alegerile europene din mai l-ar putea propulsa la preşedinţia Comisiei Europene, potrivit unor informaţii apărute joi pe site-ul EUObserver.

Socialiştii au obţinut la scrutinul european din mai 191 de mandate, mai puţine decât se aşteptau, fiind devansaţi de Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta), care a câştigat 221 de mandate şi care este acum în prima linie pentru atragerea sprijinului pentru candidatul lor în Parlamentul European.

Schulz a sperat că, dacă Jean-Claude Juncker încearcă şi nu reuşeşte să constituie o majoritate în PE, atunci el va fi al doilea pe listă. Dar este puţin probabil ca PPE să lase să se întâmple aceasta.

''Dacă va fi respinsă candidatura lui Juncker, va fi propus un nou candidat al PPE, deoarece acesta este cel mai mare grup din Parlamentul European”, a declarat Danuta Huebner, eurodeputat polonez şi fost comisar european, care face parte din biroul PPE.
Echipa lui Schulz ţinteşte un portofoliu-cheie economic sau de externe, împreună cu funcţia de vicepreşedinte al Executivului Uniunii Europene, drept cel mai bun premiu de consolare, scrie sursa citată.

Dar cancelarul german Angela Merkel se opune cererii partenerilor săi social-democraţi din coaliţie ca Martin Schulz să fie viitorul comisar european al Germaniei, relatează  mass-media germane. ''Nu se pune problema ca Schulz să fie comisar al Germaniei. SPD (Partidul Social-Democrat) are destule posturi ministeriale, 25%'', a declarat pentru Der Spiegel Hans-Peter Freidrich, un membru bavarez al coaliţiei doamnei Merkel.

În PE, pentru care Schulz a fost ales cap de listă al Partidului Social-Democrat german la alegerile europene din mai, perspectivele sale nu sunt cu mult mai bune.

Schulz a fost ales preşedinte al forului legislativ european din 2012, după un “stagiu” de opt ani ca lider al grupului socialist, şi a fost numit formal ca lider interimar al eurodeputaţilor socialişti la o reuniune a şefilor de delegaţii săptămâna trecută. Acest demers arată că Schulz va conduce negocierile cu PPE şi alte grupuri politice din PE.

Dar, într-o reuniune tensionată, Schulz a fost informat de grupul său, condus de delegaţiile franceză, spaniolă şi britanică, în legătură cu faptul că trebuie să părăsească postul la începutul lui iulie. El nu este considerat ca un posibil candidat pentru a păstra preşedinţia PE.
Schulz ''a pierdut o parte din baza puterii sale din cadrul grupului'', a declarat o sursă din Parlament pentru EUObserver.

Viitorul lider al socialiştilor pare să devină Gianni Pitella. Scorul puternic, de 31 de mandate, obţinut la scrutinul european din mai de formaţiunea politică a premierului italian Matteo Renzi, Partidul Democrat (centru-stânga), face ca aceasta să devină cea mai mare delegaţie din grupul de 191 de eurodeputaţi social-democraţi, plasându-se înaintea delegaţiilor germană şi britanică.
Surse din interiorul grupului au sugerat că grupul social-democrat nu-şi va alege noul lider până la cea de-a doua sesiune a PE de la Strasbourg prevăzută pentru jumătatea lunii iulie.

Următoarele săptămâni vor fi dominate de negocieri intense pentru obţinerea de posturi înalte în PE. Viitorul preşedinte al forului legislativ european ar urma să fie ales pe 2 iulie, când eurodeputaţii se vor întruni la Strasbourg pentru a-şi prelua în mod formal mandatele în cadrul unei sesiuni constitutive a adunării de după alegeri.

×
Subiecte în articol: martin schulz Comisia Europeana