x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurobarometru: Un român din trei ar pleca din ţară

Eurobarometru: Un român din trei ar pleca din ţară

de Mihaela Matachita    |    13 Iul 2010   •   00:00

O proporţie de 34% dintre românii care lucrează iau în considerare să plece la muncă în altă ţară din UE sau din regiune dacă ar ajunge şomeri, potrivit unui Eurobarometru dat publicităţii marţi, la Bruxelles.



Două treimi dintre francezi, ciprioţi şi suedezi ar pleca în altă ţară UE sau din regiune dacă ar deveni şomeri, ei fiind urmaţi de letoni (65%), olandezi (62%) şi luxemburghezi (61%). Cei mai stabili sunt portughezii, doar 31% dintre ei dorind să plece pentru un loc de muncă dacă ar fi şomeri.

Cei mai mulţi dintre respondenţii din România (39%), faţă de 29% media în UE, au indicat calitatea mai bună a vieţii ca principal motiv pentru care s-ar muta în altă ţară, iar 32% dintre români (faţă de 25% media UE) au indicat drept explicaţie condiţiile mai bune de muncă.

Un român din doi consideră că principalul obstacol pentru care nu s-ar muta în altă ţară este faptul că în România se simte acasă, iar 26% din români nu ar pleca pentru că nu ar dori să impună schimbări familiei.
În prezent, 2,3% dintre cetăţenii europeni, respectiv 11,3 milioane de persoane, sunt rezidenţi în alt stat membru UE decât ţara lor de origine, cu 54% mai mulţi decât în 2001.

×
Subiecte în articol: externe