x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurocoasa

Eurocoasa

de Ana Ilie    |    05 Oct 2005   •   00:00
Eurocoasa

Pe ultima suta de metri, inainte de raportul Comisiei Europene din aceasta toamna, bulgarii adopta cat de multe reforme pot, inclusiv cea a justitiei.

Bulgarii se grabesc cat pot cu reformele, dupa ce comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, i-a avertizat saptamana trecuta ca raportul din aceasta toamna va critica esecul Bulgariei in implementarea reformelor judiciare si combaterea crimei organizate. Nici nu au trecut cateva zile de la aceasta dojana, ca autoritatile de la Sofia au anuntat ca vor demite 900 de judecatori de instructie. Este vorba despre acei angajati acuzati ca au primit mita pentru a amana procese si a evita condamnarea unor membri ai retelelor de crima organizata. Judecatorii de instructie demisi pe motive de coruptie vor fi trimisi in alte posturi, in administratie, in speranta ca astfel vor fi imbunatatite standardele judiciare.

GRABITI. Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, ministrul bulgar al Justitiei, Gheorghi Petkanov, a declarat increzator ca noul Cod Penal, partea centrala a reformei in justitie, va fi finalizat in cursul acestei saptamani. De altfel, Guvernul condus de socialisti de la Sofia depune eforturi intense pentru respectarea termenelor date de UE in vederea adoptarii Codului. Pachetul de reforme in domeniul justitiei trebuia sa fie adoptat inainte de alegerile generale din luna iunie, dar criza generata de alegeri a amanat orice incercare de a finaliza aceasta actiune. Tot in linia "curatirii sistemului" se inscrie si decizia ministrului bulgar de Interne de a dizolva un controversat organism consultativ nou creat, din care fac parte fosti membri ai serviciilor de informatii din perioada comunista.

×
Subiecte în articol: externe